Μας “άδειασε” ακόμη και η Κύπρος για τις πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Eurogroup

Με την Κύπρο να βλέπει φως στο τούνελ του δικού της μνημονίου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παραχωρώντας συνέντευξη στο Reuters αποσυνέδεσε πλήρως την πορεία της οικονομίας της Κύπρου από αυτή της Ελλάδας.

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup και έναντι των δανειστών ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξη: «υπάρχουν πολιτισμικοί και εθνικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο»…

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κύριος Γεωργιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Κυπριακή οικονομία θα καταγράψει μέτρια ανάπτυξη, το 2015.

Επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλες δαπάνες προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τοκο-χρεολυσίων.

Μάλιστα στην συνέντευξη γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι η Κύπρος θεωρεί ως πρότυπο ανάταξης της οικονομίας της και λόγω της φύσης του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, δηλαδή στο χρηματοπιστωτικό τομέα, το ιρλανδικό μοντέλο, το success story της ευρωκρίσης και των μηχανισμών διάσωσης και του μοντέλου λιτότητας.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι εντυπωσιακό το ότι η Ιρλανδία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση… αλλά εφάρμοσε αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων… και αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Νιώθωντας δικαιωμένος από τις εξελίξεις ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με τις αποστάσεις που τήρησε εξ’αρχής από τις πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την Ευρωζώνη και την Τρόικα, συνεχίζει να τονίζει την αποστασιοποίηση αυτή με την Ελλάδα, αναφέροντας σχετικά: «υπάρχουν πολιτισμικοί και εθνικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο», προσθέτοντας ότι: «Τερματίστηκε η σθεναρή οικονομική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου…Υπήρχε μια σθεναρή σύνδεση ανάμεσα στις δύο οικονομίες μέσω του τραπεζικού μας τομέα, αυτή τερματίστηκε πριν από δύο χρόνια».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση της Κύπρου ελπίζει να προχωρήσει στη διάθεση ενός ή δύο ομολογιακών τίτλων φέτος και προέβλεψε ότι η οικονομία της νήσου θα καταγράψει μια μετρίου μεγέθους ανάπτυξη.

Πηγή: AΠΕ/newsIt.gr