Τσίπρας: Αν η ΕΚΤ δεν μας επιτρέψει να εκδώσουμε έντοκα, τότε επιστρέφουμε στο θρίλερ

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως εάν δεν επιτρέψει στην Ελλάδα την έκδοση εντόκων γραμματίων πέρα από το υφιστάμενο όριο των 15 δισ. ευρώ τότε η κατάσταση θα «επιστρέψει στο θρίλερ» που επικρατούσε πριν τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στέλνει μέσω συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την ΕΚΤ πως «ακόμα έχει μια θηλιά γύρω από το λαιμό» της χώρας μας, παρά τη συμφωνία με τους εταίρους για 4μηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας, και προειδοποιεί την Ευρωτράπεζα πως με τις κινήσεις της αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν για εκδόσεις ελληνικών εντόκων γραμματίων, με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να τονίζει πως το Ευρωσύστημα δεν δίνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ώστε αυτές να αγοράζουν το δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό τον Μάρτιο και η έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους θεωρείται μια από τις λύσεις για την εύρεση πόρων.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πάντως πως δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως «αγαπά» την Ευρώπη, και προσθέτει πως έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς – όχι μόνο τον Γιάνη Βαρουφάκη – να προσφέρουν «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις».

Οι εν λόγω δηλώσεις προέρχονται από προδημοσιευμένο μέρος της συνέντευξης.

Πηγή: skai.gr