Σοβαρά προβλήματα στη Θράκη από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία σε περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης, λόγω της κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε στους δύο νομούς, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η χιονόπτωση στα ορεινά είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν αρκετοί έλληνες οδηγοί που κινούνταν με τα οχήματά τους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, κοντά στους μεθοριακούς σταθμούς Νυμφαίας Ροδόπης και Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης, αρκετά οχήματα εγκλωβίστηκαν λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Τελικώς, οι οδηγοί -με τη συνδρομή των ελληνοβουλγαρικών αρχών- μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, κατά την Πολιτική Προστασία, επιχείρηση στήθηκε για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Βαθυρρύακος στη Ροδόπη, όταν τα νερά έφτασαν απειλητικά στις εγκαταστάσεις της Μονής. Διασώστες που έφτασαν στο σημείο μετέφεραν τις μοναχές σε ασφαλές μέρος.

Η πρωτοφανής νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Από την νεροποντή πλημμύρισαν εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Κομοτηνής και του Νοσοκομείου της πόλης.

Εξάλλου, χωρίς ρεύμα έμειναν για αρκετές ώρες ορεινές περιοχές στους δύο παραπάνω νομούς κι όπου χρειάστηκε τα συνεργεία της ΔΕΗ επενέβησαν και αποκατέστησαν τις βλάβες.

Από νωρίς το απόγευμα, με απόφαση των αστυνομικών διευθύνσεων Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία για τα συγκεκριμένα οχήματα διεξάγεται, μέσω της εθνικής οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος – Ξάνθης.

Προβλήματα και στη Μεσσηνία

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν σοβαρές πλημμύρες και στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία.

Από τη βροχή φούσκωσαν χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι. Τα νερά έχουν καλύψει μεγάλες εκτάσεις από το Διαβολίτσι ως το Ζευγολατιό και ελαιώνες έγιναν μια απέραντη λίμνη, ενώ περισσότερα από δέκα σπίτια και ποιμνιοστάσια πλημμύρισαν στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της ‘Ανω Μεσσηνίας και σημαντικές ζημιές.

Μικρότερης έκτασης προβλήματα από την κακοκαιρία σημειώθηκαν στην περιοχή του Βασιλικού, της Πολίχνης, αλλά και της αρχαίας Μεσσήνης όπου προκλήθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση.

Συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή επιχειρούν βοηθώντας τους πληγέντες από την κακοκαιρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ