Στα ιστορικά βήματα του αρχιεπίσκοπου Ιακώβου ο Δημήτριος

Αθήνα

Τον Μάρτιο του 1965, όταν στα εξώφυλλα των εφημερίδων κυριαρχούσε η ιστορική πορεία από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, την οποία διοργάνωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, δίπλα του υπήρχε ένας ελληνορθόδοξος ιεράρχης, ο τότε αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

Πενήντα χρόνια μετά ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα επισκεφθεί τη Σέλμα για να λάβει μέρος σε πορεία-φόρο τιμής στα γεγονότα της 7ης Μαρτίου 1965.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος εξέφραζε συχνά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των Αφροαμερικανών για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους λευκούς συμπατριώτες τους.

Με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν παλιοί γνώριμοι, είχαν μάλιστα συναντηθεί στη Γενεύη.

Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», όπως ονομάστηκε η πορεία της 7ης Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας αστυνομικοί ξυλοκόπησαν τους Αφροαμερικανούς που συμμετείχαν, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να κατευθυνθούν στη Σέλμα για να λάβουν μέρος στην αντιρατσιστική πορεία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και βρέθηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην κορυφή της πορείας.

Καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του λευκού ιερέα Τζέιμς Ριμπ, από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν επειδή είχε λάβει μέρος στην πορεία στη Σέλμα. Μάλιστα, η φωτογραφία του στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Τζέιμς Ριμπ δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE.


Εικόνα από σκηνή της ταινίας Selma. Δίπλα στον Ντέιβιντ Ογιέλογουο που ερμηνεύει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ διακρίνεται ο ηθοποιός που ερμηνεύει τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο

Οι New York Times είχαν γράψει ότι το εξώφυλλο «σηματοδότησε μία νέα παρουσία των Ελληνοαμερικανών και της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην αμερικανική ζωή».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος θυμόταν ένα περιστατικό από την ημέρα της πορείας. Ένα μικρό αφροαμερικανό κορίτσι, έξι ή επτά ετών, τον είχε πλησιάσει, του είχε τραβήξει το ράσο και του είχε πει: «Μην ανησυχείτε». Εκείνος πίστευε ότι σκόπευε να τον ρωτήσει εάν θα έρθει μία ημέρα όπου λευκοί και μαύροι θα μπορούν να περπατούν κρατώντας ο ένας τον άλλο από το χέρι.

Μετά την συμμετοχή του στην πορεία, ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έλαβε απειλές, δήλωνε όμως ότι αισθανόταν «ευλογημένος» που έλαβε μέρος στον αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Ο ίδιος χαιρέτισε την Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος αποτελεί κεντρική φιγούρα της πορείας και στην ταινία Selma που βγήκε στις αίθουσες πρόσφατα και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στα βήματα του Ιακώβου ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα περπατήσει στην πορεία που πραγματοποιείται την Κυριακή για τα 50 χρόνια από την ιστορική πορεία.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα λάβει μέρος στην ετήσια πορεία που διασχίζει τη γέφυρα Edmund Pettus, τιμώντας τα τραγικά και αιματηρά γεγονότα της Κυριακής 7 Μαρτίου 1965, γνωστά ως «Ματωμένη Κυριακή».

Την Παρασκευή, θα λάβει μέρος σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στα σκαλοπάτια του Ινστιτούτου Πολιτικών Δικαιωμάτων, στο Μπέρμιγχαμ της πολιτείας της Αλαμπάμα, και θα παραστεί στη θεμελίωση του νέου «Κέντρου για την Ελευθερία» (Freedom Center).
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα τελέσει την ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Το Σάββατο, θα επισκεφθεί την πόλη Σέλμα και μαζί με δεκάδες πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό ναό Brown Chapel της πόλης.

Την Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα μιλήσει σε πρόγευμα που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του, Κορέτα Σκοτ Κινγκ με θέμα: «Θεός, κοινωνική πάλη και ενότητα».

«Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντα υπέρμαχος της ισότητας και συνεχίζει να μάχεται κατά των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με οδηγό την ένθερμη αγάπη για τον Θεό και για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ