Βαρουφάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα, αν δεν γινούν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης!

Αθήνα
Ανοικτό το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής στις κάλπες ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η ΕΕ δεν αποδεχτεί τις προτάσεις της Αθήνας αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης. «Δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας» λέει.Σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως για την ελληνική ανάκαμψη χρειάζεται «γερά θεμέλια, τα οποία προέρχονται από τη συμφωνία με την Ευρώπη».

Με αφορμή το αυριανό Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στην Corriere della Sera για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες τονίζοντας ότι η η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άλλο δάνειο και πως η Ελλάδα θα επιβιώσει ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρομενος στη ρευστότητα, είπε χαρακτηριστικά ότι “έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων… Για τα υπόλοιπα βλέπουμε”.

“Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο δάνειο.  Το πλάνο που προτείνουμε στους εταίρους μας είναι να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μειωθεί η ανθρωπιστική κρίση”, είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στα τρία σήμεια του σχεδίου που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση που είναι τα εξής: “Το πλεόνασμα του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, μια ευφυής αναδιάρθρωση του χρέους, και ένα σχέδιο για μεγάλες επενδύσεις”.
Σε ερώτηση εάν, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα υπάρξουν προβλήματα στην Αθήνα, ο Γ.Βαρουφάκης απαντά ότι πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει: «Η μεγάλη μας δύναμη είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τον λαό, εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιο της Αθήνας, ο ΥΠΟΙΚ απαντά πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα».

«Όμως δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας, όπως έχω πει και στον πρωθυπουργό» συνεχίζει. «Μπορούμε να επιστρέψουμε σε εκλογές, [μπορούμε] να κάνουμε δημοψήφισμα» λέει, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι το δημοψήφισμα θα ήταν για το ευρώ.

Η απάντηση που δέχονται οι προτάσεις του στο Eurogroup «είναι η σιωπή», λέει ο Γ.Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη προχωρά μέσω της αδράνειας, είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία» εξηγεί, λέγοντας πως «όταν επιπλέον η αλλαγή προέρχεται από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, κυριαρχεί ο φόβος πως πίσω της κρύβεται κάτι ύποπτο».

Όσον αφορά την στάση της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως η Φρανκφούρτη είναι «πολύ πειθαρχημένη» απέναντι στην Ελλάδα: «Το 2012, σε μία κατάσταση παρόμοιας κρίσης αλλά με συντηρητική κυβέρνηση, η ΕΚΤ ήταν ευέλικτη, είχε ενισχύσει χωρίς προβλήματα τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκδίδει βραχυπρόθεσμούς τίτλους».

«Αντιθέτως, η ΕΚΤ τώρα έχει περιορίσει αρκετά το περιθώριο δράσης μας» λέει ο Γ.Βαρουφάκης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera «ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ […] Η λέξη ‘ευρώ’ είναι προσθήκη του δημοσιογράφου για αυτό και υπάρχει σε παρένθεση», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι εταίροι απορρίψουν τις ελληνικές προτάσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι καταγγέλλουν μάλιστα πως τις τελευταίες μέρες «παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης» κ. Βαρουφάκη, «είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις», με «δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ» ή με «‘διευκρινίσεις’ που αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων».

Newsroom ΔΟΛ/newsIt.gr/Skai.gr