Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

 

Η σημερινή συνεδρία του Eurogroup και η αισιοδοξία του Υπουργού Οικονομικών πως η Βουλή θα ψηφίσει τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, η προετοιμασία των Ηνωμένων Εθνών ενόψει πιθανής επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μπαχρέιν και η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα “κόκκινα” δάνεια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Ο Χάρης τρέχει να προλάβει..”, αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει αισιοδοξία ότι η Βουλή θα δώσει την έγκρισή της για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ώστε η Κύπρος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Ντράγκι από τον Απρίλιο. Αλλού σημειώνει πως ποσό περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ θα εξοικονομήσει το κράτος την τριετία 2013-2015 λόγω της αγοράς λιγότερων ποσοτήτων νερού από τις αφαλατώσεις. Γράφει επίσης πως στη Βουλή οδηγούνται νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.

“Η Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Λάδι στη φωτιά έριξε ο Βαρουφάκης”, γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μίλησε για εκλογές και δημοψήφισμα, αν δεν γίνουν δεκτά τα ελληνικά αιτήματα. Επίσης αναφέρει πως πρωταθλητές στην Ευρώπη είναι οι Κύπριοι στα “κόκκινα” δάνεια. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει σήμερα επαφές στο Μπαχρέιν, βγαίνει στο “σαφάρι” επενδύσεων.

“Ο Φιλελεύθερος”, στο κύριο του θέμα με τίτλο “Νέο ηλεκτροσόκ για Αθήνα”, αναφέρει πως στον αστερισμό του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει σήμερα, ζουν – για διαφορετικούς λόγους – Αθήνα και Λευκωσία. Αλλού σημειώνει πως στον ΟΗΕ άρχισαν “Ασκήσεις επί χάρτου” ενόψει πιθανής επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ενώ αναμένεται επίσκεψη Άιντα την ερχόμενη εβδομάδα. Προβάλλοντας μεγάλη φωτογραφία γράφει ότι άθλια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην εγκαταλειμμένη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή στη Λάρνακα.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Δημιούργησαν μια Κύπρο με δυο κόσμους”, αναφέρει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στηλίτευσε χθες “την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί το λαό στο Μεσαίωνα και διευρύνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες με ραγδαίους ρυθμούς”. Επίσης αναφέρει πως μελετάται η δημιουργία επαρχιακών Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας. Αλλού γράφει πως ενοχλημένη είναι η Αθήνα από τις υποδείξεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΚΥΠΕ