Και στην Αθήνα η “τεχνική αξιολόγηση”, λέει η Κομισιόν

Βρυξέλλες

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονόπλευρα μέτρα

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με το τρέχον πρόγραμμα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Σόιμπλε: Σήμερα δεν θα συμφωνήσουμε για κανένα δημοψήφισμα με την Ελλάδα

Χάσαμε χρόνο, έχουν γίνει πολύ λίγα. Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά πλέον, δήλωσε φτάνοντας ο Ντάισελμπλουμ για το Eurogroup

Με αυτές τις “ατάκες” προσήλθαν για τις εργσίες του Eurogroup, Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε και ο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στις Βρυξέλλες ως επί το πλείστον, αλλά και στην Αθήνα θα γίνεται η τεχνική αξιολόγηση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε λίγες ώρες πριν από το Eurogroup ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μεταφέροντας πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία επιχειρείται να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της παρουσίας ελεγκτών στην Αθήνα.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης θα απασχολήσει τις συζητήσεις του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα.

Επιστολή Ντάισελμπλουμ

«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης» επισημαίνει, στην απαντητική επιστολή του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup.

25748865C6DF41D5ACBFCAB72D94E385

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη (Φωτογραφία: Associated Press )

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «χρήσιμη» την επιστολή των μεταρρυθμίσεων που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι προτάσεις θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά από τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων» επισημαίνει στον Γ.Βαρουφάκη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς» σημειώνει στην επιστολή ο επικεφαλής του Eurogroup και συνεχίζει:

«Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει, ακόμη, ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» και προσθέτει ότι «οι εργασίες τεχνικής φύσεως για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα».

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ καταληγει: «Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Newsroom ΔΟΛ