Τσίπρας: Να εκπληρώσουν και οι Γερμανοί τις υποχρεώσεις τους

Ρόλο… στρατηγού στη μάχη Αθήνας-Βερολίνου που μάλιστα έχει ανάψει μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά Γιάνη Βαρουφάκη και την οργισμένη απάντηση του Νίκου Παππά, ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός , μιλώντας περί ηθικής που δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, πέταξε το γάντι στη Γερμανία στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση για επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις που έφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Τσίπρας, αφού τόνισε ότι με την ομιλία του θέλει να τιμήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι ώστε να θυμούνται όλοι τι σημαίνει ναζισμός: «Είναι ακόμη ζώσα η γενιά της κατοχής και της εθνικής αντίστασης. Είναι νωπές οι εικόνες και οι ήχοι των βασανισμών και των εκτελέσεων σε Δίστομο, Καλάβρυτα και Καισαριανή. Οι μνήμες αυτές οφείλουν να διατηρηθούν στις νεότερες γενιές. Έχουμε χρέος πολιτικό και ιστορικό να θυμόμαστε τι σημαίνει ναζισμός τι σημαίνει φασισμός».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα στηρίξει αληθινά και ουσιαστικά την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε πολιτική και νομική συνδρομή, ώστε οι προσπάθειες της Επιτροπής αυτής να αποδώσουν και να δικαιώσουν αυτό το ανεκπλήρωτο ηθικό αλλά και υλικό ιστορικό χρέος, όχι απέναντι στον Ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν, μάτωσαν και νίκησαν το ναζισμό» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.