Εντυπωσίασαν οι Κύπριοι φοιτητές στο 1ο Φεστιβάλ «κυπριακής παράδοσης» στα Γιάννενα

  • Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

  • Φωτογραφία: Γιώτα Κυριάκου

 Αποκλειστικά για την “Panhellenic Post

deyterh

Ο ανταποκριτής της ΡΗΡ Νίκος Σουτόπουλος με εκπροσώπους των κυπριακών φοιτητικών οργανώσεων.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Κατάφεραν να γράψουν ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων και εντυπωσίασαν οι Κύπριοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς την περασμένη Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη το 1ο Κυπριακό Φεστιβάλ «Κυπριακής παράδοσης» από τη μέρα ίδρυσης του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων.

Στο Σ.Κ.Φ.Σ.Ι δραστηριοποιούνται τρεις φοιτητικές παρατάξεις: η Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων «Πρωτοπορία» (φοιτητική παράταξη του ΔΗ.ΣΥ), η «Προοδευτική» Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Ιωαννίνων (φοιτητική παράταξη του ΑΚΕΛ), και η Αυτόνομη Φοιτητική Κίνηση «Τόλμη» Ιωαννίνων (η μοναδική αυτόνομη-ακομμάτιστη φοιτητική παράταξη στα Ιωάννινα).

Ο Σύλλογος έχει να αναδείξει πλούσιο πολιτιστικό έργο στη πόλη των Ιωαννίνων.  Κάποιες από τις εκδηλώσεις του ενδεικτικά είναι, η κατάθεση στεφάνων και συμμετοχή αγήματος του Συλλόγου σε όλες τις εθνικές παρελάσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο στη πόλη, η στήριξη των δυσπραγούντων συνανθρώπων μας μέσα από τη διοργάνωση εράνων,  η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που συναντούν οι Κύπριοι Φοιτητές, η διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδρομών σε πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, συχνές συναντήσεις με τις τοπικές αρχές της πόλης για συζήτηση διάφορων θεμάτων, καθώς επίσης και πολλά άλλα.

trith

Χορευτικό στιγμιότυπο.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων νιώθοντας την ανάγκη να γνωρίσει η κοινότητα των Ιωαννίνων την Κύπρο μας μέσα από τα μάτια των φοιτητών διοργάνωσε  αυτό το Φεστιβάλ με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας, της ιστορίας μας μα πάνω από όλα την ανάδειξη του Κυπριακού προβλήματος.

Αναλυτικά το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε:

Έκθεση με έξι περίπτερα που αφορούν την Κύπρο όπως:                                                      

 -Έκθεση βιβλίου

-Ιστορία της Κύπρου

-Πολιτισμός Ήθη και Έθιμα

-Έκθεση παραδοσιακών ποτών και εδεσμάτων της Κύπρου

-Περίπτερο για τη Μέρα της Γυναίκας

-Φοιτητικό Κίνημα

Το Καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιείχε:                                                                                      

-Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο Συλλόγου Κυπρίων Ηπείρου, κο Αντρέα Κατσούρη.                                                                                                                            

-Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων, Ματσιούκκο Κωνσταντίνο.

4. Εντυπωσιακή φιγοÏ-Ï-α με ΚÏ-Ï€Ï-ιο χοÏ-ευτή.

Χαρακτηριστική χορευτική φιγούρα.

-Απαγγελία ποιημάτων μεγάλων Κύπριων Ποιητών

  • «Εξομολόγηση», του Κύπρου Χρυσάνθη.
  • «Ο Αλητισμός», του Τεύκρου Ανθία.
  • «Παιδί με μια Φωτογραφία», του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.
  • «Ξαναρχινούμε», του Θεοδόση Πιερίδη
  • «Ονήσιλος» του Παντελή Μηχανικού

– Διαγωνισμός «Τσιατιστών» από μέλη του ΣΚΦΣΙ.

-Παραδοσιακοί Κυπριακοί Χοροί.

-Συναυλία με την Αντιγόνη Κατσούρη.

Πολιτιστικό γεγονός

Όπως μας αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι Κύπριοι φοιτητές του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Σ.Ι. «στόχος μας είναι το Κυπριακό φεστιβάλ να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της πόλης των Ιωαννίνων και να καταστεί ετήσιος θεσμός».

«Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τους τέσσερις Κύπριους φοιτητές που χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς και γενικά όσους φοιτητές συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αυτή, καθώς επίσης τις Πανεπιστημιακές αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου)  και όλους τους χορηγούς που στήριξαν τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ  «Κυπριακής παράδοσης», αλλά και όλα τα τοπικά και ομογενειακά ΜΜΕ που πρόβαλαν αυτό το πολιτιστικό γεγονός», συμπλήρωσε  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων Ματσιούκκος Κωνσταντίνος.

Με κολακευτικά λόγια για τη σημαντική πρωτοβουλία των Κυπρίων φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράστηκε  ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στην Ηπειρο κος Ανδρέας Κατσούρης, ο οποίος τόνισε ότι : “ αυτή η πρωτοβουλία του ΣΚΦΣΙ έρχεται να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όνειρο πολλών δεκαετιών που ελπίζουμε να αγκαλιάσει με θέρμη το Γιαννιώτικο κοινό της πόλης μας και να έχει την ανάλογη συνέχεια. Ωφείλω να συγχαρώ όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες που όχι μόνο πρόβαλαν με το δικό τους αξιέπαινο τρόπο την Κυπριακή Ιστορία και Πολιτισμό αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα που είναι ένα διεθνές ζήτημα με ανοικτή πληγή στο μοιρασμένο σώμα της Μεγαλονήσου, ευχόμαστε σύντομα να βρεθεί μιά δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο Κοινοτήτων” κατέληξε ο κος Κατσούρης.

5

Η συναυλία με την Κύπρια τραγουδίστρια Αντιγόνη Κατσούρη.