Παπούλιας προς Παυλόπουλο: Πρώτιστο ζήτημα, η εθνική συνεννόηση

 

«Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη συγκυρία, τα διακυβεύματα πολλά με πρώτιστο αυτό της εθνικής συνεννόησης» σημείωσε ο κ. Παπούλιας δηλώνοντας βέβαιος ότι ο διάδοχός του θα είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο νέος Πρόεδρος εισέρχεται σε έναν γνώριμο χώρο, δεδομένου ότι υπηρέτησε δύο προκατόχους του, τον Μιχάλη Στασινόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολο περίοδο, τα προβλήματα είναι πολλά και τα διακυβεύματα πολλά, πρωτίστως της εθνικής συνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε να να δημιουργηθεί ένα στέρεο έδαφος εθνικής συμφιλίωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλας.

Ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ο κ. Παπούλιας, ιδίως κατά την τελευταία δύσκολη περίοδο.

Ο νέος Πρόεδρος ανέφερε ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση», «να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες, τη φτώχεια και την ανεργία και κυρίως την ανεργία των νέων», και έκανε λόγο για έναν δύσκολο αγώνα, κοινό όλων των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

«Θεωρούσα και σαν πατέρας και σαν παππούς πια, αλλά κυρίως σαν καθηγητής που έζησα την αγωνία των φοιτητών, ότι η ανεργία των νέων στη σημερινή εποχή, κύριε Πρόεδρε, είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την εξέλιξη του τόπου.

» Είναι εκείνη που διχάζει την κοινωνία γιατί οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με δικά μας λάθη οι προηγούμενες γενιές δεν αφήνουμε τους νεότερους και δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να προσφέρουν αυτό που μπορούν. Και χωρίς τη συμβολή τους ο τόπος δεν μπορεί να βρει το μέλλον του. Στην ουσία δηλαδή, δεν αξιοποιεί ο λαός και το έθνος τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων για να μπορέσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να αποδώσουν αυτά που μπορούν. Για αυτό θεωρώ την ανεργία των νέων ως τη μεγαλύτερη από τις δύο μάστιγες, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως.»

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη.

«Ξέρουμε όλοι ότι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα της ΕΕ είναι το ελληνικό πνεύμα, είναι οι θεσμοί από την εποχή της Ρώμης, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί, είναι η χριστιανική διδασκαλία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Αυτή είναι η Ευρώπη.

» Αυτή την Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν. Οι οικονομικοί κανόνες και της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ναι, πρέπει να εφαρμοστούν αλλά όταν συμβάλουν προς την κατεύθυνση των πυλώνων, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η Ευρώπη.

» Για αυτό είπα ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας της Ελλάδος είναι ταυτόχρονα αγώνας ενός λαού, για να μπορέσει να κρατήσει το μέλλον του, αλλά και ο αγώνας όλων των ευρωπαϊκών λαών για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τις αξίες της Ευρώπης».

Newsroom ΔΟΛ

 

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Το “παρών” στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Ιωάννης Γρίβας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Παναγιώτης Πικραμμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, αλλόδοξων θρησκευτικών δογμάτων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής, δικαστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας. Από τα θεωρεία της Ολομέλειας παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας η οικογένεια του Προκόπη Παυλόπουλου, η σύζυγος, ο γιος και οι δύο κόρες του, Μαρία και Ζωή, εμφανώς συγκινημένες.

Προτού αναχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές και επισήμους που είχαν κληθεί στην τελετή ορκωμοσίας. Την ώρα που χαιρέτισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χειροκρότησε θερμά το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο προτού αναχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στράφηκε προς το κέντρο της αίθουσας και μια ελαφριά υπόκλιση χαιρέτισε ευχαριστώντας το Σώμα για την τιμή να τον αναδείξει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός μετέβησαν στο γραφείο της προέδρου της Βουλής όπου τραβήχτηκαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στις 19.00, κάτω από την ίδια ομπρέλα, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής κατευθύνθηκαν προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 19.05, και κάτω από έντονη βροχόπτωση, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας “ασκεπής” έφτασε στο μνημείο, όπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι και επιθεώρησε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Πριν αποχωρήσει από το προαύλιο της Βουλής, ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε ένα προς ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τους περισσότερους από τους παριστάμενους βουλευτές.

news.gr