Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο μουσείο της Τύνιδας

Τύνιδα, Τυνησία
Την ευθύνη για το αιματοκύλισμα του εμβληματικού Μουσείου Μπαρντό της Τύνιδας αναλαμβάνει με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 20 ξένους τουρίστες ως «ευλογημένη εισβολή σε ένα από τα λημέρια των άπιστων και ανήθικων στη μουσουλμανική Τυνησία».

Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους αναρτήθηκε σε φόρουμ που μεταφέρει μηνύματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ σχετική ενημέρωση για ανακοίνωση ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους υπήρξε και από την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Τη σύλληψη εννέα υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση ανακοίνωσε την ίδια στιγμή η προεδρία της Τυνησίας. Οι τέσσερις φέρεται να εμπλέκονται άμεσα στην επίθεση της Τετάρτης στο μουσείο και οι άλλοι πέντε «συνδέονταν με τον πυρήνα».

Υπό το σοκ της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης εδώ και χρόνια, η Τυνησία έβγαλε στους δρόμους μεγάλων πόλεων το στρατό για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τα αεροπορικά και ναυτικά μέσα που διαθέτει στη Μεσόγειο μετά την επίθεση στο μουσείο.

Στους 23 έχει ανέλθει ο συνολικός αριθμός των νεκρών -εκτός των δύο δραστών- στο εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Κοινοβουλίου της χώρας, βάσει νεότερου απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το τυνησιακό υπουργείο Υγείας.

Είκοσι ξένοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση-σοκ στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό -πολίτες Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Βελγίου, Κολομβίας και Αυστραλίας, ενώ το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε πως νεκρή είναι και μία Βρετανίδα. Σκοτώθηκαν επίσης τρεις Τυνήσιοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Οι τυνησιακές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης τα ονόματα των δύο ενόπλων που έπεσαν νεκροί κατά την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο μουσείο. Πρόκειται για τους Γιασίν Λααμπίντι και Χάτεμ Χαχνάουι και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «πιθανότατα» πρόκειται για Τυνήσιους.

Ο Γιασίν Λααμπίντι ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίντ Εσίντ. Ωστόσο, επισήμανε πως δεν είχαν διαπιστωθεί διασυνδέσεις του με συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Newsroom ΔΟΛ