Αιγύπτια ντυνόταν επί 43 χρόνια σαν άνδρας για να ζήσει την κόρη της

Η Σίσα Αμπού Νταού γυαλίζει παπούτσια σε δρόμο του Λούξορ (φωτογραφία Al Arabiya Net)

Η Σίσα Αμπού Νταού γυαλίζει παπούτσια σε δρόμο του Λούξορ (φωτογραφία Al Arabiya Net)

Λούξορ, Αίγυπτος

Τον αγώνα επιβίωσης μίας γυναίκας που πέρασε 43 χρόνια της ζωής της μεταμφιεσμένη σε άνδρα για να μπορέσει να εργαστεί και να μεγαλώσει την κόρη της τιμά η Αίγυπτος. Η 64χρονη σήμερα Σίσα Αμπού Νταού τιμήθηκε ως η «ιδανική μητέρα» από το κυβερνείο του Λούξορ για δεκαετίες σκληρής δουλειάς, προσποιούμενη ότι είναι άνδρας, προκειμένου να ζήσει η ίδια και η οικογένειά της.Η Σίσα έχασε τον σύζυγό της ενώ ήταν έγκυος στην κόρη τους Χούντα. Αφότου γέννησε βρέθηκε χωρίς κανένα εισόδημα και η κατάστασή της έγινε ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της τοπικής παράδοσης που απαγόρευε στις γυναίκες να εργάζονται.

Για να ζήσει αναγκάστηκε να ντύνεται σαν άνδρας και να κάνει μια σειρά από δουλειές -γυάλιζε παπούτσια στους δρόμους, δούλευε στα χωράφια, μέχρι και σε οικοδομές. «Προτιμούσα να κάνω σκληρές δουλειές, όπως να σηκώνω τούβλα και σακούλες με τσιμέντο, αντί να ζητιανεύω στους δρόμους» δηλώνει.

Η Σίσα πάντρεψε την κόρη της με έναν άνδρα ο οποίος αργότερα αρρώστησε και δεν μπορούσε να εργαστεί. Έτσι αναγκάστηκε να συνεχίσει να φορά ανδρικά ρούχα και παπούτσια για να εξακολουθήσει να συντηρεί την οικογένειά της και τα εγγόνια που στο μεταξύ είχε αποκτήσει.

«Για να προστατεύσω τον εαυτό μου από τους άνδρες και το βλοσυρό τους βλέμμα και για να μην γίνω στόχος τους λόγω των παραδόσεων, αποφάσισα να γίνω άνδρας, να ντύνομαι με τα δικά τους ρούχα και να δουλεύω δίπλα τους στα χωράφια μας, εκεί που κανείς δεν με γνωρίζει» λέει η Σίσα.

«Η μητέρα μου είναι ακόμη εκείνη που συντηρεί την οικογένειά μας. Κάθε μέρα ξυπνά στις έξι το πρωί για να αρχίσει να γυαλίζει παπούτσια στο σταθμό στο Λούξορ. Μεταφέρω εγώ τα εργαλεία της δουλειάς της γιατί πλέον είναι προχωρημένη η ηλικία της» αναφέρει η κόρη της Σίσα.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ