Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις ακτές της δυτικής Γαλλίας για την “παλίρροια του αιώνα”

Το θεαματικό φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα» που συμβαίνει κάθε 18 χρόνια συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι στις ακτές της δυτικής Γαλλίας.

Γαλλία: Κοσμοσυρροή για την «παλίρροια του αιώνα»

Το Μον Σεν Μισέλ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ξανάγινε νησί δύο φορές σήμερα, κατά την πρωινή και κατά τη βραδυνή πλημμυρίδα, στις 20.07 (τοπική ώρα).

Στο αποκορύφωμα της πλημμυρίδας η στάθμη της θάλασσας στη Γαλλία φθάνει τα 14 μέτρα.

Κατά την άμπωτη, η θάλασσα αποτραβιέται μέχρι τον ορίζοντα, ενώ στην πλημμυρίδα επανέρχεται με την ταχύτητα «αλόγου που καλπάζει».

Οι τοπικές αρχές επαναλάμβαναν τις τελευταίες ημέρες τις προειδοποιήσεις, κυρίως προς τους ψαράδες που θα έσπευδαν να μαζέψουν όστρακα κατά την άμπωτη.

Ενας 70χρονος ψαράς που πεζός απομακρύνθηκε κατά την άμπωτη πνίγηκε σήμερα σε παραλία της νοτιο-δυτικής Γαλλίας.

Το φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα», ενισχυμένο φέτος από τη χθεσινή έκλειψη του ηλίου, θα είναι επίσης ορατό στον κόλπο του Φάντι, στον Καναδά, όπου η στάθμη θα ανέλθει σε 16 μέτρα, στην ανατολική ακτή της Γης του Πυρός, στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας και στο κανάλι του Μπρίστολ στη Βρετανία.

Η προηγούμενη «παλίρροια του αιώνα» είχε δημιουργηθεί σστις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 3 Μαρτίου 2033.

Πηγή: ΑΜΠΕ