Μαστίγιο και καρότο από την ΕΚΤ! Από τη μία απαγορεύει την αγορά εντόκων και από την άλλη αυξάνει κατά 2 δισ. τον ELA για την Ελλάδα

Οι δανειστές παίζουν ένα παιχνίδι αγωνίας με την Ελλάδα και από τη μία σκληραίνουν τη στάση τους με την ΕΚΤ να απαγορεύει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αλλά από την άλλη να αυξάνουν το όριο χρηματοδότησης κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Συγκεκριμένα, μετά τη χτεσινή αποκάλυψη των Financial Times πως η ΕΚΤ σκοπεύει να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες την αγορά εντόκων από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μην “μολυνθούν” περαιτέρω στο ελληνικό χρέος, σήμερα η ΕΚΤ φέρεται να αποφάσισε να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης από 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε άνω των 71 δισ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ παρά τη σκληρή στάση που εξακολουθεί να κρατά απέναντι στην Ελλάδα, αφήνει και μικρά περιθώρια ανάσας, έτσι ώστε να μπορούν οι 4 συστημικές τράπεζες να καλύψουν τις αυξημένες τους ανάγκες.

Την ίδια ώρα, το Euro Working Group αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή ποσού ύψους των 1,2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μας παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό σημαίνει πως στο Euro Working Group δεν υπήρξε ομοφωνία για να δώσουν αυτή την ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα και έτσι σύμφωνα με τους κανονισμούς το θέμα παραπέμπεται στο Δ.Σ. του μηχανισμού.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕFSF και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνο.

Ωστόσο, ακόμα κι αν υπήρχε μία θετική απόφαση αυτά τα χρήματα προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα ρίξει στη ρευστότητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση στη τηλεδιάσκεψη ήταν εφ’όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Όσον α φορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, αλλά μόνο διαρθρωτικά. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι εταίροι πιέζουν την ελληνική πλευρά για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη λίστα.

[]