Μπαράκ Ομπάμα και Τόνι Άμποτ χαιρετίζουν το αθάνατο 1821

Την Κυριακή η μεγαλειώδης παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Μελβούρνη

Άμποτ και Σόρτεν χαιρετίζουν το αθάνατο ΄21
Πηγή:neoskosmos.com

Με μήνυμά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, χαιρετίζει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα επιτεύγματα του σύγχρονου ελληνικού Kράτους.

Τονίζει δε τις στενές σχέσεις Αυστραλίας και Ελλάδας. «Σχέσεις που ξεκίνησαν από την άφιξη των πρώτων Ελλήνων στην Αυστραλία λίγο μετά την έναρξη της επανάστασης του ’21 και δυναμώθηκαν από την συμμετοχή των δυο χωρών σε δυο Παγκόσμιους Πολέμους για την ελευθερία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το μήνυμα του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν.

«Κοντεύουν 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα για την ελευθερία εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία. Χαιρετίζουμε το μέγα επίτευγμά τους και θυμόμαστε πόσα μας έχει προσφέρει η Ελλάδα».

Σε μήνυμα του προς τους αποδήμους Έλληνες, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζει:

«Στους τωρινούς χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα, ο ελληνικός λαός στρέφεται ξανά στους απόδημους Έλληνες, σ’ αυτό το ανεκτίμητης αξίας τμήμα του Έθνους, που διαχρονικώς μεγαλουργεί και μας καθιστά υπερήφανους. Και του απευθύνει ελπιδοφόρο προσκλητήριο κοινού αγώνα, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, αμέσως και αποτελεσματικώς, τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας και η οποία, δυστυχώς, έχει μετατραπεί πια σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση»

Στο μεταξύ ο Ελληνισμός της Μελβούρνης θα τιμήσει και φέτος την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με την καθιερωμένη παρέλαση στο μεγαλοπρεπές Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης, αυτή την Κυριακή 29 Μαρτίου.

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Πηγή:greeknewsonline.com

«Σήμερα γιορτάζουμε το ελληνικό πνεύμα, το οποίο ενέπνευσε τα δύο μεγάλα έθνη μας που τα χωρίζει ωκεανός, αλλά συνδέονται από κοινή μοίρα, γραμμένη όχι για μας αλλά από μας», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διακήρυξη που υπέγραψε χθες με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας, ανακηρύττοντάς την «ημέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας».

DSCN2564«Από την ανατολή του έθνους μας, οι ΗΠΑ κι η Ελλάδα μοιράζονται δεσμό φτιαγμένο από τον κοινό μας αγώνα και βαθιά ριζωμένο στις αμοιβαίες μας πεποιθήσεις. Οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους ιδρυτές μας καθώς ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της Αμερικής και σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, καθώς οι Ελληνες επαναστάτες πάλεψαν για να αποτινάξουν το ζυγό μιας αυτοκρατορίας, ανανέωσαν το δόγμα που ενώνει τους ελεύθερους ανθρώπους παντού: ότι οι απλοί πολίτες μπορούν να κυβερνούνται μόνοι τους», αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα.

 

Η διακήρυξη αναφέρει ότι ήταν το δημοκρατική παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδα από το οποίο η γενιά που ίδρυσε την Αμερική άντλησε δύναμη.

«Στις πρώτες μέρες του έθνους μας, αναζητήσαμε σοφία από την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία και βρήκαμε την ελπίδα μέσα από τις σελίδες των διαχρονικών ελληνικών κειμένων. Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα της Ελληνικής ιστορίας, θαρραλέοι πατριώτες ανέλαβαν ένα τολμηρό εγχείρημα, εξασφαλίζοντας τις ευλογίες της ελευθερίας και θέτοντας τα θεμέλια μιας προόδου για περισσότερο από δύο αιώνες».

 

Η διακήρυξη αναφέρεται στην εξέγερση των Ελλήνων για να αποτινάξουν τα δεσμά της τυραννίας και τον αγώνα που διεξήγαγαν, αντλώντας έμπνευση από την αμερικανική επανάσταση, μη χάνοντας ποτέ την πίστη τους στα ιδανικά τα οποία πάντα η Ελλάδα εκπροσωπούσε.

 

«Οι Αμερικανοί και οι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς κληρονομιάς σκληρά κατακτηθείσας ελευθερίας και δικαιοσύνης – αξίες που οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε, αλλά και να εκσυγχρονίσουμε και ανανεώσουμε στην εποχή μας. Γενιές Ελληνοαμερικανών έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενισχύσει τις κοινότητές μας. Η κληρονομιά κι η ζωντανή τους κουλτούρα αντικατοπτρίζονται στην ιστορία των επιτευγμάτων και του διαρκή αγώνα μας. Οι φωνές τους ανήκουν στη χορωδία των πολιτών που έχουν οδηγήσει αυτή τη χώρα απαρέγκλιτα προς τα εμπρός».

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ευημερία.

«Σήμερα, καθώς η Ελλάδα εργάζεται για να τεθούν οι βάσεις για μακροπρόθεσμη ευημερία, το Έθνος μας συνεχίζει να υποστηρίζει τη φίλη και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ και να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να φτάσει σ’ ένα μέλλον όπως πολλοί αναζήτησαν: ένα μέλλον όπου όλοι, γυναίκες και άνδρες, είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους».

 

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν μαζί το δίκαιο έργο για την τελειοποίηση των εθνών τους.

«Στην 194η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, ας γιορτάσουμε τις σταθερές σχέσεις μεταξύ των λαών μας κι ας σταθούμε στο πλευρό όλων αυτών στον κόσμο, οι οποίοι λαχταρούν για ελευθερία και την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο ευγενές έργο της οικοδόμησης της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

 

Εξ αιτίας του προγράμματος του αμερικανού προέδρου και του Πάσχα, ο καθιερωμένος εορτασμένος εορτασμός στο Λευκό Οίκο θα οριστεί μέσα στον Απρίλιο.

GREEK-HERITAGE-CELEBRATION-BROOKLYN-BOR

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος του Μπρούκλιν Ερικ Ανταμς, το βράδυ της Δευτέρας άνοιξε διάπλατα τις πύλες του Δημοτικού Μεγάρου για να υποδεχτεί τους ομογενείς από όλες τις κοινότητες και να γιορτάσουν από κοινού την 194η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η εκδήλωση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια διοργανώθηκε στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. (Πηγή:ekirikas.com)