Μαραθώνια η συζήτηση στο Brussels Group

Αθήνα

590_fb3127f8a6e8cdea65c5a61de71c45bdΚαθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεχιστούν οι δύσκολες συζητήσεις στο Brussels Group, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές έκριναν ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, στην επταμερή και στο Βερολίνο.

Ωστόσο, τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Ακόμη, υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος, η συζήτηση στις Βρυξέλες είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσω μάλλον στις λεπτομέρειες.

Η λίστα οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η επεξεργασμένη και κοστολογημένη λίστα προβλέπει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015 και περιλαμβάνει μέτρα που -αν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης- μπορεί να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Βήμα της Κυριακής, ο οποίος σημείωσε ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και δεν προβλέπονται αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg χθες, Παρασκευή, επικαλέστηκε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η λίστα περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:

 

  • αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
  • αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
  • φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
  • αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Brussles Group, έστειλε το μήνυμα πως αν δεν ξεκινήσει η εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα θα σταματήσουν οι πληρωμές χρέους, καθώς προέχουν οι εσωτερικές ανάγκες.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότηση, από ίδιους πόρους και εσωτερικό δανεισμό.

Ο ΟΛΠ

Θέμα για την κυβέρνηση ανοίγει με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι στο ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη έκλεισε η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει το κράτος στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων.Ενδεχομένως η κίνηση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης στις προτροπές των εταίρων να προχωρήσει άμεσα μια ιδιωτικοποίηση.

Η είδηση για τον ΟΛΠ κινητοποίησε άμεσα τους λιμενεργάτες που εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Θ.Δρίτσα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη για να αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές θέσεις, την οποία καταγγέλλουν ότι άλλα έλεγε προεκλογικά.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε το Σάββατο ότι οι αναφορές του Reuters δεν μεταβάλλουν τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά παρέπεμψε για εξηγήσεις στον κ. Δραγασάκη, μόλις επιστρέψει από το Πεκίνο.

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ