Σαμαράς: Έρχεται νέο Μνημόνιο – Η πολιτική λύση βρίσκεται μέσα στη χώρα

«Η οικονομία βουλιάζει στην ασφυξία και στην αβεβαιότητα και η κυβέρνηση ασχολείται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που διαψεύδονται το ένα μετά το άλλο», επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι «η κυβέρνηση υπέγραψε επέκταση του Μνημονίου αλλά αρνείται να το παραδεχθεί. Και έτσι δεν μπορεί να εφαρμόσει καμία πολιτική».

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εδώ και δύο μήνες «δεν παρήγαγε κανένα έργο» και υποστηρίζει πως τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν αποτελούν «αναδιατύπωση δικών μας πολιτικών».

Όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς, «η πολιτική λύση βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό» καθώς εάν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Επιμένει ότι η νέα συμφωνία θα φέρει νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο, καθώς «αν εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα κάποιος πρέπει να το χρηματοδοτεί. Αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να πληρώσουμε τα δάνεια που λήγουν, κάποιος πρέπει να μας δανείσει».

Όσον αφορά στη διακυβέρνησή του αναφέρει:

Είχαμε φτάσει ένα βήμα από την έξοδο στο μνημόνιο, είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές και είχαμε βγει στην ανάπτυξη. Και τώρα βλέπω τη χώρα να απομακρύνεται από όλα αυτά και να βυθίζεται ξανά σε όλα εκείνα από τα οποία αγωνιζόμασταν να την απαλλάξουμε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως θα στηρίξει τη νέα συμφωνία«καθ΄όσον η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο ούτε την ασφυξία, ούτε την αβεβαιότητα… Να μην κάνουν το λάθος να μας θεωρήσουν δεδομένους! Δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε! Και κυρίως δεν θα στηρίξουμε νέες φορολογικές επιδρομές».

«Δεν ήταν στρατηγική του φόβου» απαντά ο κ. Σαμαράς για την προεκλογική τακτική της ΝΔ και αναφέρει: «Επισήμανση κινδύνων ήταν. Αληθινών κινδύνων. Που τώρα επαληθεύονται».

Ο ίδιος αποδίδει την ήττα της ΝΔ σε «επικοινωνιακή υστέρηση» καθώς όπως σημειώνει «δεν εξηγήσαμε στον κόσμο ότι όλα τα δύσκολα μέτρα που πήραμε ήταν μόνο προσωρινά. Και αυτό ήταν λάθος! Γιατί μπέρδεψε ο κόσμος τα μέτρα με τη δική μας ιδεολογία που αρνείται τέτοια μέτρα».

Θεωρεί πως με μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους «δεν θα δυσκολευθεί» ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ καθώς «δικαιώνεται». Τονίζει πως η πιο ουσιώδηςαυτοκριτική της ΝΔ θα είναι για την υπερφορολόγηση και αναφερόμενος στο στίγμα του κόμματος επισημαίνει: «Τις αστικές αξίες, να κάνουμε σημαία μας… Και όχι να κυνηγάμε την ουρά μας».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής εάν ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα λέει: «Βλέπετε τη χώρα να πηγαίνει σε εξομάλυνση; Ή μήπως οι αβεβαιότητες και οι αγωνίες κορυφώνονται μέρα με τη μέρα; Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου. Αλλά και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω ούτε τη χώρα, ούτε την παράταξη σε τόσο δύσκολες στιγμές».