Τσίπρας: Ρήξη μόνο με τη διαπλοκή

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην Real News σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ρήξη υπάρχει μόνο με την διαπλοκή, την ώρα που η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική, αναφέροντας πως η λαϊκή εντολή που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει ρήξη με τους θεσμούς.

“Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη”, δηλώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του σπεύδει να διαβεβαιώσει: “Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά”.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της ρευστότητας, εκτιμά ότι “το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση”, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο: “Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου”.

“Φαρμάκι” για Ντράγκι

Αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει αιχμές, τονίζοντας πως “θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012”.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, ωστόσο εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις “οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών”.

Όσον αφορά στο “φλέγον” ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση στοχεύει σε πρακτικές οι οποίες θα ενισχύσουν το δημόσιο συμφέρον: “Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

Διαφθορά και διαπλοκή

Για μία ακόμη φορά τονίζεται -και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη- πως ένας από τους κυριότερους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχουν ξεκινήσει έρευνες σε λίστες των μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις ενώ αποτελεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

“Πλάτες” σε Κατρούγκαλο, στήριξη σε Βαρουφάκη – Κωνσταντοπούλου

Μετά τα νέα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσέλαβε στο υπουργείο δικηγόρους από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν πριν αναλάβει υπουργικά καθήκοντα, ο Αλέξης Τσίπρας καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό: “Το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων“.

Η συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από τον πρωθυπουργό εξαιρετική “παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές”, ενώ δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στον υπουργό Οικονομικών.

Σχετικά με τα σενάρια για απομάκρυνση ή παραγκωνισμό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως “είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση“.

Στήριξη όμως παρείχε ο πρωθυπουργός και στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προσπάθειά της “να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας» ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση”.

Οικουμενική κυβέρνηση, εκλογές, Σαμαράς και… “δελφίνοι”

“Σενάρια εαρινής νυκτός” χαρακτήρισε στην συνέντευξή του τις αναφορές περί οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε“.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές και θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση.

Στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς του ζητήσει συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα τον δει για να τον ενημερώσει.

Τέλος, σημείωσε ακόμη πως δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη, ωστόσο σημειώνει: “Αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό”.