Η φωτογραφία που συγκλόνισε το Διαδίκτυο

Τον γύρο του Διαδικτύου​ αλλά και των διεθνών ΜΜΕ κάνει μία φωτογραφία με ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία.

Τραβήχτηκε από τον Οσμάν Σαγκιρλί τον Δεκέμβρη του 2014 και απεικονίζει ένα κοριτσάκι την Χουντέα, στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμέχ στην πολύπαθη Συρία. Είχε ταξιδέψει εκεί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, 150 χιλιόμετρα από το σπίτι της, μαζί με τη μητέρα και δύο αδελφές της.

Ο φωτογράφος, που εργάζεται στην Τανζανία αυτή τη στιγμή, ανέφερε στο BBC, ότι όταν «σημάδεψε» με τον φωτογραφικό του φακό το κοριτσάκι, εκείνο σήκωσε τα χέρια ψηλά, δείχνοντας ότι… παραδίνεται.

Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα Turkyie τον Ιανουάριο, για την οποία ο Σαγκιρλί εργάστηκε 25 χρόνια, καλύπτοντας πολέμους και φυσικές καταστροφές σε διάφορες χώρες.

Η φωτογραφία έκανε, όμως τον γύρο του κόσμου, αρκετό καιρό αργότερα, όταν την μοιράστηκε στο Twitter η παλαιστίνια φωτορεπόρτερ, Νάντια Αμπού Σαμπάν​, χωρίς να γνωρίζει τον δημιουργό της.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το hashtag #surrended (παραδομένη) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες διαμοιρασμούς. Πολλοί είπαν ότι είναι προϊόν φωτομοντάζ, όμως φαίνεται ότι είναι αληθινή.

Το παιδικό βλέμμα που κρύβει μέσα του του τον φόβο του εμφύλιου σπαραγμού είναι σίγουρα αυθεντικό και ανατριχιαστικό συνάμα…CA4zS7fWYAAaEIJ