Κανόνα για δυο άτομα στο πιλοτήριο ανά πάσα στιγμή πέρασε και η Αυστραλία

Κανόνα που προβλέπει ότι τουλάχιστον δυο μέλη του πληρώματος θα πρέπει να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πιλοτήριο εμπορικών αεροσκαφών, έθεσε σε ισχύ από χθες Δευτέρα η Αυστραλία, στον απόηχο της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας Germanwings, στις Άλπεις, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Ο νέος κανόνας άφορά όλες τις διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις που εκτελούνται από αυστραλιανές αερογραμμές και μεταφέρουν 50 ή περισσότερους επιβάτες. Ανάμεσα στις εταιρείες που επηρεάζονται βρίσκονται οι Qantas, Jetstar, Virgin Australia και TigerairAustralia.

Σε περίπτωση που είτε ο κυβερνήτης είτε ο συγκυβερνήτης βγει προσωρινά από το πιλοτήριο, ένα άλλο μέλος του πληρώματος θα πρέπει να βρίσκεται στο χώρο ελέγχου του αεροπλάνου.

«Οι αερογραμμές θα ενεργήσουν αμέσως ώστε να εφαρμόσουν αυτή την αλλαγή. Περιμένουμε να δούμε αυτή την πολιτική σε ισχύ εντός ωρών από τις μεγάλες εταιρείες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Γουόρεν Τρας.

Ο αποκαλούμενος «κανόνας των δυο» βρισκόταν σε ισχύ στις ΗΠΑ πριν την τραγωδία στις Άλπεις, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Καναδά και Νέα Ζηλανδία εισήγαγαν τον κανόνα εντός 24 ωρών από τη συντριβή της Germanwings.

Και η ρυθμιστική υπηρεσία της Ε.Ε. φαίνεται πως είναι θετική στην εφαρμογή του εν λόγω κανόνα στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, που φέρεται ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα, κλείδωσε την είσοδο στο πιλοτήριο και έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο όταν ο κυβερνήτης βγήκε για να πάει στην τουαλέτα.