Λάθος αντίληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα έχουν οι πολίτες

Αθήνα

Λανθασμένες αντιλήψεις για τον καρκίνο του πνεύμονα έχουν οι πολίτες σε δέκα χώρες του πλανήτησ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες. Το 84%  του κοινού γνωρίζει ελάχιστά ή τίποτα σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, μία νόσο που ευθύνεται για 1,59 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η έρευνα Any One Any Lung διενεργήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 11 και 27 Αυγούστου, 2014. Συμμετείχαν συνολικά 10,111 ενήλικες, 18 ετών και άνω, από 10 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Κολομβία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων διαπιστώθηκε όχι μόνο ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης για τον εκτεταμένο αντίκτυπο του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σημαντική άγνοια για το ρόλο των γενετικών μεταβολών στην ανάπτυξη της νόσου. Αυτά τα κενά στην ενημέρωση και οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητη απόδοση ευθύνης στον ασθενή, επηρεάζοντας αρνητικά όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και χρειάζονται υποστήριξη.

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί υπότυποι καρκίνου του πνεύμονα βάσει διαφορετικών υποκείμενων γενετικών ανωμαλιών. Μεταξύ των ατόμων με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του πνεύμονα, περίπου το 60% παρουσιάζουν μία γενετική μετάλλαξη που ευθύνεται για τον καρκίνο τους. Ωστόσο, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων δεν αναγνωρίζει τις γενετικές μεταβολές ως παράγοντα που ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Επιπλέον, λιγότεροι από ένας στους πέντε (19%) γνωρίζουν ότι θεραπείες που στοχεύουν σε μία συγκεκριμένη γενετική μεταβολή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της νόσου, παρά το γεγονός ότι αρκετές στοχευμένες θεραπείες είναι πλέον διαθέσιμες για τους ασθενείς. Το θεραπευτικό τοπίο του καρκίνου του πνεύμονα έχει αλλάξει δραματικά και οι αρμόδιοι ιατρικοί φορείς συστήνουν πλέον στους ασθενείς να υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο, ώστε να καθορίζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα από τον οποίο πάσχουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί (50%) ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για τον καρκίνο τους. Συγκριτικά, σημαντικά μικρότερος αριθμός πιστεύουν το ίδιο για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη (12%), του παχέος εντέρου (14%) ή του μαστού (11%). Επιπρόσθετα, το 40% θεωρεί ότι υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη ή ενσυναίσθηση για άτομα με καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα τους. Παρόλο που το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, περίπου το 10% έως 15% των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η νόσος προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών, και ασθενών κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους κάποιοι ηλικίας μόλις 15 ετών.

Η πρωτοβουλία Any One Any Lung έχει στόχο να εντείνει την εγρήγορση για τον καρκίνο του πνεύμονα ως μία σύνθετη νόσο που μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή ιστορικού καπνίσματος.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Ογκολογίας της Novartis και διενεργήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία Harris Poll.

health.in.gr