Έγινε 100 χρονών ο ομογενειακός “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία σημαντική επέτειο γιορτάζει σήμερα η Ομογένεια της Αμερικής καθώς η ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης, “Εθνικός Κήρυξ” συμπληρώνει 100 χρόνια συνεχούς εκδοτικής ζωής!

Η εφημερίδα εκδόθηκε 2 Απριλίου 1915 από τον ομογενή -εξ Αμαλιάδος- εκδότη Πέτρο Τατάνη. Σήμερα εκδότης-Διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα  είναι ο εκ Λήμνου

Ο εκδότης-Διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα Αντώνης Η Διαματάρης.

Ο εκδότης-Διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα Αντώνης Η Διαματάρης.

καταγόμενος κ. Αντώνης Η Διαματάρης ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδος το 1979. Ήδη ο κ. Διαματάρης είναι ο μακροβιότερος εκδότης έχοντας ήδη συμπληρώσει 36 χρόνια επιτυχούς θητείας στην εφημερίδα. Επί των ημερών του η εφημερίδα απέκτησε ιδιόκτητα γραφεία στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και στην Αθήνα, σύγχρονα πιεστήρια, εκσυγχρονίστηκε η εμφάνισή της, εμπλουτίστηκε η ύλη της, επανεκδόθηκε η αγγλόγλωσση έκδοση, πέρασε σε παράλληλη ηλεκτρονική και -εν γένει- διάγει περίοδο εντυπωσιακής αναδημιουργίας.

Δεύτερος σε μακροβιότητα εκδότης του ΕΚ ήταν ο Μπάμπης Μαρκέτος (1947-1977). Ο Μπάμπης Μαρκέτος, αναδείχθηκε σε μαχητικό δημοσιογράφο με πολυσχιδή δράση. Άτομο με σταθερές δημοκρατικές αρχές ταυτίστηκε με την εφημερίδα. Έδωσε σκληρούς, αλλά πάντα καθαρούς αγώνες για τη γλώσσα, την Κύπρο και κάθε εθνικό ζήτημα της γενέτειρας, αναδεικνύοντας τον Εθνικό Κήρυκα σε έπαλξη εθνικών αγώνων και φάρο του ελληνισμού. Πίστευε  ότι η ελληνική Ομογένεια έπρεπε να είναι ενωμένη και δραστήρια, αποφασιστική στη διατήρηση της ελληνικότητά της. Εργάστηκε συστηματικά για την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την ενίσχυση των δεσμών της ομογένειας με τη ελληνική μητρόπολη, καταλογίζοντας, όμως, στην τελευταία, ότι ουσιαστικά έμεινε ασυγκίνητη και αδιάφορη μπροστά στο επιτελούμενο σπουδαίο έργο του Απόδημου Ελληνισμού. Χωρίς την 30ετία του Μπάμπη Μαρκέτου η επιβίωση του Εθνικού Κήρυκα θα ήταν αδύνατη. Ο Μπάμπης Μαρκέτος  απεβίωσε στην Αθήνα το 1998, σε ηλικία 86 ετών.

Από τους άλλους εκδότες της εφημερίδας εκτός από την δημιουργική σπίθα του ιδρυτή Πέτρου Τατάνη, ο οποίος κράτησε για 15 χρόνια το τιμόνι , σημαντική ήταν και η προσφορά του καθηγητή Βάσου Βλαβιανού (1940-1947) ενώ αξιόλογη μορφή αναδείχθηκε και ο Πρωθιερέας Καλλίμαχος ο οποίος διετέλεσε για σειρά ετών αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Πρόκειται μία επέτειο- σταθμό στην Ιστορία της ελληνικής παρουσίας και δράσης στις  ΗΠΑ καθώς η εφημερίδα παρακολούθησε και εν πολλοίς ποδηγέτησε τα βήματα της ομογένειας  καθώς αυτή  βάδιζε προς στην κορυφή των σημερινών της κατακτήσεων.

Σήμερα ο Εθνικός Κήρυκας, συνεργάτης του οποίου διετέλεσε επί σειρά ετών και ο γράφων (1993-2007)  είναι η δεύτερη συνεχούς έκδοσης αρχαιότερη εφημερίδα του ελληνισμού. Όπως πληροφορείται η ΡΗΡ, ο κ. Διαματάρης,  για να τιμήσει την επέτειο της εφημερίδας ετοιμάζει εκτενές ντοκιμαντέρ υπό την επιμέλεια του ομογενή πανεπιστημιακού  καθηγητή κ. Αλέξανδρου Κιτροέφ (Alexander Kitroeff).