Δικαστική έρευνα στην Τουρκία για τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του εισαγγελέα

Η τουρκική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα εναντίον τεσσάρων τουρκικών εφημερίδων που κατηγορούνται για “τρομοκρατική προπαγάνδα” επειδή δημοσίευσαν μια φωτογραφία του εισαγγελέα τραβηγμένη στη διάρκεια της ομηρείας που κατέληξε χθες στο θάνατο του ιδίου και των δύο απαγωγέων του.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατηγορεί τις εφημερίδες “Hurriyet”, “Cumhuriyet”, “Posta” και “Bugun” ότι αναπαρήγαγαν τη φωτογραφία που εικονίζει τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ την ώρα που ο ένας από τους δύο δράστες έχει βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο του εισαγγελέα, ανέφεραν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά την έναρξη της ομηρείας το Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση.

Ο όμιλος Dogan, ένας από τους κύριους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες “Χουριέτ” και “Πόστα”, υποχρεώθηκε να ζητήσει επισήμως συγγνώμη από τους ιστοτόπους του και της στήλες των εφημερίδων του εκφράζοντας τη λύπη του για την “κακή χρήση μιας φωτογραφίας η οποία αντιπροσωπεύει τα σύμβολα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του ομήρου, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο είχε απαγορεύσει στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απ’ ευθείας εικόνες από το γεγονός.

Στο δημοσίευμά της για τη διεξαγωγή της έρευνας, η “Χουριέτ” επικαλείται την ένωση των τούρκων δημοσιογράφων η οποία υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή “είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας μεταξύ των δημοσιογράφων και στο δικαίωμα της ενημέρωσης”.

“Δύο εφημερίδες του ομίλου Dogan κατονομάσθηκαν μεταξύ αυτών που ερευνώνται. Δεν περιμένουμε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα από την έρευνα, όμως δημιουργεί ανησυχίες ότι θα υπάρξει πολιτική πίεση επί του ομίλου”, δήλωσε ένας αναλυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

“Έχουμε δει παρόμοια ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον όμιλο και στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Στον όμιλο Dogan είχε επιβληθεί το 2009 πρόστιμο περίπου 2,5 δισεκ. δολαρίων για φόρους που δεν είχαν καταβληθεί, ποινή που μερικοί επικριτές είχαν θεωρήσει πως είχε πολιτικά κίνητρα.