Πότε πρόλαβε;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η εφημερίδα δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη την είδηση ότι ο νέος Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχαήλ Κόκκινος ετοιμάζει νέο σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Με τον κ. Κόκκινο είχε ο γράφων  μία πρώτη τηλεφωνική εθιμοτυπική συνομιλία κατά σύμπτωση μόλις  χθες Παρασκευή 3 Απριλίου 2015. Την είδηση περί του νέου νομοσχεδίου μάθαμε σήμερα Σάββατο από την ανακοίνωση των Θεσσαλών Ευρώπης που τον επισκέφθηκαν στην ΓΓ. Μία πρόγευση των προθέσεών του σχετικά με το ΣΑΕ είχαμε λίγες μέρες νωρίτερα από αξιόπιστη πηγή. Αναμέναμε, όμως, μία συνάντηση μαζί του ώστε να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες πριν τις δημοσιεύσουμε.

Ωστόσο, η δήλωση του προέδρου των Θεσσαλών Ευρώπης, κ. Γκίκα, συνοδευόμενη μάλιστα και από «χρονοδιάγραμμα», πρέπει να εκληφθεί ως αποδίδουσα την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η δημοσιοποίηση της είδησης ήταν και αυτονόητη και δεοντολογικά  υποχρεωτική για την ΡΗΡ.

Επί της ουσίας: Υποδεχόμαστε την είδηση με ανάμεικτα συναισθήματα.

Το πρώτο,  μας ξάφνιασε. Δεν πέρασαν ούτε τρεις μήνες από όταν ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος  είχε ετοιμάσει  και παρουσίαζε στην Οργανωτική Επιτροπή του ΣΑΕ ένα άλλο νομοσχέδιο για την ανασύσταση του Συμβουλίου. Το οποίο, μάλιστα,  υποτίθεται ότι ήτανε μία βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει το 2012 ο προηγούμενος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας και το οποίο, μάλιστα, είχε τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση!

Ποία η χρεία, επομένως, και ενός  “εδώ και τώρα” νέου νομοσχεδίου, όταν ακόμη δεν γνωρίζουμε καλά-καλά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό, το υφυπουργείο του οποίου -δυστυχώς- κατάργησε;

Έπειτα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να ρωτήσουμε: Η αλλαγή σκυτάλης στην ΓΓΑΕ έγινε μέσα στον Μάρτιο. Μόλις σήμερα Σάββατο η πρώην Γενική Δ/τρια κ. Κόϊκα αποχαιρέτησε το προσωπικό της ΓΓΑΕ. Πότε, λοιπόν, πρόλαβε ο νέος Διευθυντής να ενημερωθεί, να έλθει σε επαφή με την οργανωμένη ομογένεια,  να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη ώστε να προχωρήσει  στα προκαταρκτικά έστω της  σύνταξης ενός νέου  νομοσχεδίου;

Πιστεύουμε ότι ο κ. Κόκκινος έχει τις καλύτερες των προθέσεων. Εκτιμούμε ιδιαίτερα (γιατί την γνωρίζουμε) την έφεσή του να συνεργαστεί με όλους τους ομογενειακούς  φορείς και μεμονωμένους ομογενείς που ενδέχεται να γνωρίζουν κάποια πράγματα για τον Απόδημο Ελληνισμό, ίσως δε και να έχουν κάποιες προτάσεις κλπ.

Η ενέργεια, όμως να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου μάλλον  βιαστική πιστεύουμε ότι είναι. Ο κ. Γενικός πρέπει να παραμείνει «ανοικτός» σε σκέψεις,  προτάσεις και εισηγήσεις ομογενειακών παραγόντων που ενδεχομένως θέσουν ζητήματα και προβλήματα που να οδηγούν σε διαφορετική θεώρηση του όλου θέματος..

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις, τους στόχους και τις επιδιώξεις της δικής του θητείας, ώστε να μορφώσει η ομογένεια σαφή εικόνα των προσθέσεων του κ. Κόκκινου και να εκτιμήσει τις προσπάθειές του.