Ένας στενός πολιτικός φίλος του ελληνισμού σε δικαστική περιπέτεια στις ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με αυξημένο ενδιαφέρον αλλά και με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής την δικαστική περιπέτεια του πλέον ένθερμου υποστηρικτή της Ελλάδος και της Κύπρου, στο Κογκρέσο,  του δημοκρατικού γερουσιαστή Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ παραπέμπεται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης σε δίκη  με μία κατηγορία για συνωμοσία και επτά για δωροδοκία. Μαζί του παραπέμπεται κι ένας πολιτικός του φίλος, ο πολυεκατομμυριούχος οφθαλμίατρος από τη Φλόριδα, Δρ. Σάλομον Μέλγεν.

Ομογενειακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί η αθωότητα του Γερουσιαστή ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι «Οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φιλίας και της διαφθοράς».

Αναλυτικότερα, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα Greek News (σε άρθρο του Αποστόλη Ζουπανιώτη), το όλο θέμα, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παροικία μας στις ΗΠΑ, έχει ως εξής:

Το ιστορικό

<<Επειτα από πολύμηνες έρευνες, διαρροές στον Τύπο, πολιτικές πιέσεις κι αναβολές, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ 2 (Απριλίου 2015)  την παραπομπή σε δίκη του δημοκρατικού γερουσιαστή Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μαζί του παραπέμπεται κι ένας πολιτικός του φίλος, ο πολυεκατομμυριούχος οφθαλμίατρος από τη Φλόριδα, Δρ. Σάλομον Μέλγεν, αντιμετωπίζοντας μία κατηγορία για συνωμοσία, επτά για δωροδοκία.

Επιπρόσθετα στο γερουσιαστή Μενέντεζ απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλλουν ετησίως όλα τα μέλη του Κογκρέσου και να δηλώνουν όσα δώρα έχουν λάβει κι από ποιους.

Είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει κατηγορηθεί μέλος της Γερουσίας για δωροδοκία κι αν βρεθεί ένοχος, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Νιούαρκ της Νέας Ιερσέης – όπου υπήρξε δήμαρχος – ο γερουσιαστής Μενέντεζ εμφανώς θυμωμένος αρνήθηκε τις κατηγορίες κι υποσχέθηκε να παλέψει μέχρι τέλος για την δικαίωσή του.

«Δεν θα τελειώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η καριέρα μου», είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής, ενώ έξω από το χώρο δεκάδες υποστηρικτές του με πλακάτ τον επευφημούσαν.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, τέως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και τώρα επικεφαλής της μειοψηφίας, έχει συγκρουστεί δημόσια με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και επιδιωκόμενη άρση του εμπάργκο με την Κούβα, την πολιτική έναντι του Ιράν και τη διαμάχη Λευκού Οίκου Νετανιάχου. Θεωρείται ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου και της Ελλάδας στο Κογκρέσο, χώρες τις οποίες έχει επισκεφθεί επανειλημμένα και διατηρεί στενές προσωπικές φιλίες με μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Όπως δήλωσε, για να διευκολύνει το έργο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, προσωρινά θα αναστείλει τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της μειοψηφίας.

Παρότι εδώ και μήνες ήταν πάνω κάτω γνωστές οι κατηγορίες (τα περιστατικά είχαν διαρρεύσει στον Τύπο για πίεση προς τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να παραιτηθεί) στο πολυσέλιδο (68 σελίδες) κατηγορητήριο οι κατηγορίες είναι πολύ πιο έντονες, καθώς μιλούν για δωροδοκία, κι όχι «φιλοδώρημα» που θα ήταν ευκολότερο να αποδειχθεί. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Μενέντεζ δεχόταν δώρα από τον δρα. Μέλγκεν, σε αντάλλαγμα για την κατάχρηση εξουσίας από μέρους του γερουσιαστή, για να ωφεληθεί προσωπικά και οικονομικά ο οφθαλμίατρος.

«Οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φιλίας και της διαφθοράς», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται αναφορές για παρεμβάσεις του γερουσιαστή Μενέντεζ προς διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ξεκινώντας από μεσολάβηση για επιχειρήσεις του οφθαλμιάτρου στη Δομινικανή Δημοκρατίας, παρεμβάσεις προς το υπουργείου Υγείας για υπόθεση του οφθαλμιάτρου που είχε κατηγορηθεί για υπερχρεωμένες χρεώσεις ασφαλισμένων, μέχρι αιτήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εξασφάλιση βίζας σε τρεις νεαρές φίλες του Δρα Μέλγκεν, ο οποίος φαίνεται πως ήταν επιρρεπής σε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Να σημειωθεί ότι πριν τρία χρόνια κουβανοί από το Μαϊάμι, ενοχλημένοι που ο κ. Μενέντεζ δεν είχε συμφωνήσει να τους δοθεί μεγάλο ομοσπονδιακό συμβόλαιο, παρουσίασαν μαρτυρίες 2 16χρονων κοριτσιών, που ισχυρίζονταν ότι τους πλήρωσε ο δρ. Μέλγκεν για να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με το γερουσιαστή. Ωστόσο μετά από λίγες μέρες άλλαξαν την κατάθεσή τους, λέγοντας ότι πληρώθηκαν από Κουβανό επιχειρηματία του Μαϊάμι για να ψευδομαρτυρήσουν.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τα ανταλλάγματα ήταν ταξίδια με το ιδιωτικό αεροσκάφος του δρα. Μέλγκεν, φιλοξενίες σε πολυτελή θέρετρα και μεγάλες χρηματικές εισφορές προς την προεκλογική εκστρατεία του Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ παραθέτουν πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν ανταλλαγεί, με συμμετοχή και συνεργατών του γερουσιαστή, που δείχνουν ότι προσπαθούσαν να επηρεάσουν για χάρες που ζήτησε.

Η Ομογένεια

Την πεποίθηση ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι αθώος κι οι κατηγορίες σε βάρος του θα απορριφθούν, εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κι αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς. Ηταν ο άνθρωπος που εισήγαγε τον γερουσιαστή Μενέντεζ στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και στο κυπριακό πρόβλημα, χάρη σ’ ένα γράμμα που του έστειλε, μιλώντας για το προσωπικό του δράμα ως πρόσφυγας που δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Ο κ. Ζαμπάς θεωρεί ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κι ο χρόνος που επελέγη δεν είναι άσχετος από τις μεγάλες πολιτικές διαφορές του Μενέντεζ με το Λευκό Οίκο, στην Κούβα το Ιράν και το Ισραήλ.

«Ενας μόνο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής αντιμετώπισε πριν 20 χρόνια παρόμοιες κατηγορίες κι αθωώθηκε. Γνωρίζω προσωπικά το γερουσιαστή Μενέντεζ κι είμαι βέβαιος το ίδιο θα συμβεί και με την υπόθεσή του».

Ο κ. Ζαμπάς υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (4 Απριλίου 2015 GN)  ότι ποτέ ο γερουσιαστής στις πολυετείς και στενές του σχέσεις με επιφανείς παράγοντες της Ομογένειας δεν ζήτησε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η Ομογένεια θα σταθεί στο πλευρό του και θα τον στηρίξει στη δύσκολη αυτή μάχη που δίνει.

Να σημειώσουμε ότι μήνυμα στην κοινότητα να εκδηλώσεις παντοιοτρόπως την συμπαράσταση προς το γερουσιαστή Μενέντεζ εξέδωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης>>.