H δόση του ΔΝΤ στο επίκεντρο της συνάντησης Λαγκάρντ – Βαρουφάκη

Αθήνα

Τη στήριξη του ΔΝΤ ώστε να επιτευχθεί συντομότερα η συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς που θα επιτρέψει την εκταμίευση δόσης εντός του Απριλίου θα ζητήσει το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης από τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Βαρουφάκης θα συνοδεύεται από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Τάκη Ρουμελιώτη.

Κυβερνητικές πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο κ. Βαρουφάκης θα ζητήσει τη μετάθεση της πληρωμής της δόσης των 470 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στην περίπτωση εκείνη που Ελλάδα και πιστωτές δεν βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Στόχος της διευθέτησης αυτής είναι να καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις στα τέλη Απριλίου.

Πάντως στη συνάντηση της Κυριακής θα εξετασθούν και τα μέτρα που έχει προτείνει στους δανειστές η Ελλάδα πολλά εκ των οποίων απορρίπτει ως μη αποτελεσματικά το ΔΝΤ.

Σημαντικό κρίνεται το ραντεβού που θα έχουν αύριο οι κ.κ. Βαρουφάκης και Ρουμελιώτης με την Κάρολαιν Άτκινσον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Άτκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος .

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Παράλληλα παρακολουθούν στενά τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας θέμα ωστόσο που δεν αναμένεται να εξετασθεί στην αυριανή συνάντηση.

Newsroom ΔΟΛ