Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο βομβιστής της Βοστώνης

Βοστώνη

Ένοχο έκρινε σώμα ενόρκων τον βομβιστή της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, για τις βομβιστικές επιθέσεις του 2013 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης που στοίχισαν η ζωή σε τρία άτομα.

Μετά από 11 ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι έκριναν τον Τσαρνάεφ ένοχο και για τις 30 κατηγορίες που τον βάραιναν. Οι 17 από αυτές τις κατηγορίες επισείουν την ποινή του θανάτου.

Ο Τσαρνάεφ άκουσε την καταδίκη του σκυμμένος, με τα χέρια του ενωμένα.

Οι ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν εάν στον 21χρονο Τσαρνάεφ θα επιβληθεί η θανατική ποινή ή η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Η δίκη θα περάσει σε μία νέα φάση, κατά την οποία οι ένορκοι θα ακούσουν καταθέσεις και επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές πριν λάβει την απόφασή της.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη νέα αυτή φάση.

Η επίθεση το 2013 είχε μετατρέψει σε εφιάλτη τον περίφημο μαραθώνιο: Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ., σκοτώνοντας τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας 264 άτομα, συμμετέχοντες και παριστάμενους.

Οι βόμβες κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους τσετσένους αδελφούς οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Ο μεγαλύτερος από τους δράστες ο 26χρονος Ταμερλάνος Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Ντζοκχάρ συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, λίγες ώρες αργότερα.

Η επίθεση ήταν η χειρότερη σε αμερικανικό έδαφος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου, 96 μάρτυρες κατέθεσαν: 92 για την κατηγορούσα αρχή και τέσσερις για την υπεράσπιση.

Ο εισαγγελέας είχε πει ότι ο Τσαρνάεφ ενήργησε εν ψυχρώ και ότι ήθελε να «τρομοκρατήσει» την Αμερική και ζήτησε να κοιτάξει κανείς αυτά που έγραψε στη βάρκα όπου είχε κρυφτεί μετά τις επιθέσεις.

«Η αμερικανική κυβέρνηση σκοτώνειτους αθώους πολίτες μας, αλλά οι περισσότεροι από εσάς το γνωρίζετε ήδη. Ως μουσουλμάνος δεν μπορώ να ανεχτώ να βλέπω έναν τέτοιο κακό να μην τιμωρείται. Εμείς οι μουσουλμάνοι είμαστε ένα. Εάν κάνετε κακό σε έναν από εμάς, κάνετε κακό σε όλους» είχε γράψει.

15 φωτογραφίες

Newsroom ΔΟΛ