Κέρδη και ζημιές από το Ταξίδι στη Μόσχα

 

TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είχε τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία.

Πρώτα το κλίμα, ήταν συγκρατημένα φιλικό, σε γενικές γραμμές, καλό.

Ειπώθηκαν, έπειτα, ορισμένα σημαντικά πράγματα από πλευράς Πούτιν τα οποία, όμως, μένει και να επιβεβαιωθούν στην Πράξη.

Τέτοια ήταν:  η αναφορά σε σχέδιο κοινών δράσεων και η ανάπτυξη συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια και τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αλλά και εκείνες που έχει επιβάλει η Μόσχα και επηρεάζουν την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας έλαβε ακόμα μία ευκαιρία να διατυπώσει τα περί πολυδιάστατης (!) εξωτερικής πολιτικής αλλά και ότι η χρεοκοπημένη (ουσιαστικά) Ελλάδα δεν είναι επαίτης να ζητάει χρήματα… Χρήματα, όμως, δανείζονται και εύπορες χώρες.

Η βασική αιτία. όμως, που χρωμάτισε ως κατώτερο του αναμενόμενου το αποτέλεσμα του ταξιδιού  ήτανε η διακήρυξη Πούτιν ότι η Ρωσία  δεν μπορεί να άρει το εμπάργκο απέναντι στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αυτό παρά και το ότι αναγνώρισε πως «η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να δεχθεί τις κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ στην χώρα του ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) δεν φταίει για αυτό». Η ελληνική πλευρά είχε, όμως, τόσα επενδύσει στην άρση του εμπάργκο, σ΄ό,τι την αφορούσε…

Στο θέμα του αγωγού Turkish Stream, η κατασκευή του οποίου θα διοχετεύσει με φυσικό αέριο την Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας και Ελλάδας υπήρξε το κατ΄αρχήν κέρδος της ελληνικής πλευράς. Μένει και να υλοποιηθεί.

Περισσότερα ήταν, όμως, τα κέρδη για την …Ρωσία!  Άνοιξε -όπως φαίνεται- ο δρόμος και στα ενεργειακά και σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι. Επίσης υπάρχει ενεργό ρωσικό ενδιαφέρον και για συμμετοχή σε νέους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Τέλος,  ευτυχώς ζημιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν φαίνεται να έγινε μεγάλη όπως τεκμαίρεται από την  αναφορά του κ. Σούλτς στο ό,τι «ο  κ. Τσίπρας, δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον» κατά τις επαφές του στην Ρωσία. Αντίθετα με την Αμερική, όπου (από τον Μιχ. Ιγνατίου)  αποδίδεται σε αξιωματούχο η δήλωση:“έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ως να μην συμβαίνει τίποτα με την Ρωσία. Έχουμε κάνει σαφές στους εταίρους μας ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Μινσκ”.