Το αστέρι του Μονέ λάμπει και πάλι στις δημοπρασίες της Νέας Υόρκης

Το αστέρι του Μονέ λάμπει και πάλι στις δημοπρασίες της Νέας Υόρκης
Το «Κοινοβούλιο» του Κλωντ Μονέ θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s
Αθήνα
Το αστέρι του Κλωντ Μονέ λάμπει και πάλι στις δημοπρασίες που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα στη Νέα Υόρκη. Έξι έργα του κορυφαίου γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, που βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτών, θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s τον Μάιο, ενώ τον ίδιο μήνα και ο οίκος Christie’s προγραμματίζει δημοπρασία ενός έργου του.

Η δημοπρασία του Sotheby’s, στις 5 Μαΐου, περιλαμβάνει έξι πίνακες, με τις εκτιμήσεις για τα συνολικά κέρδη να κυμαίνονται στα 110 εκατ. δολάρια.

Ανάμεσα στους πίνακες και είναι ένας ένα από τα έργα της σειράς «Νύμφες» που ο Κλωντ Μονέ φιλοτέχνησε στο Ζιβερνί, ενώ τα προβλήματα όρασης είχαν ήδη αρχίσει να τον δυσκολεύουν. Η τιμή πώλησης του πίνακα, που βρίσκεται στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη από το 1955 και δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό από το 1945, εκτιμάται μεταξύ 30 εκατ. δολαρίων και 40 εκατ. δολαρίων.

Στο σφυρί θα βγει επίσης «Το Παλάτι των Δόγηδων» (1908), με τις προβλέψεις να θέλουν την τιμή του να φτάνει στα 20 εκατ. δολάρια, καθώς και η ελαιογραφία «Καμάρες από τριαντάφυλλα» που υπολογίζεται να πουληθεί για περισσότερα από 18 εκατ. δολάρια.


H ελαιογραφία «Καμάρες από τριαντάφυλλα»

Πριν τη δημοπρασία, τα έργα εκτίθενται από σήμερα, 10 Απριλίου στο Λονδίνο. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 14 Απριλίου και αμέσως θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη, μέχρι την 1η Μαΐου.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοπρασία στον Sotheby’s, τη σκυτάλη παίρνει ο οίκος Christie’s, που βγάζει στο σφυρί τον πίνακα «Κοινοβούλιο» -εδώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την τιμή στα 45 εκατ. δολάρια.

«Οι έξι πίνακες, που έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε τον φετινό Μάιο, αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό που αναζητούν οι συλλέκτες την παρούσα στιγμή: κάποιες από τις πιο διάσημες σκηνές του (σ.σ. του Μονέ), που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και είναι εντελώς καινούργιες στην αγορά» δήλωσε ο Σάιμον Σο τού οίκου Sotheby’s.


Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα

Newsroom ΔΟΛ