ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Το «ροζουλί», το Καΐκι και ο Δήμος Πόρου

Το “ροζουλί” ποιανού ιδέα ήταν;

melissa1-90x90Το έβλεπα όση (πολύ) ώρα και οι τέσσερις επιτάφιοι του νησιού (ο πέμπτος της Ιεράς μονής Ζωοδόχου Πηγής λόγω αποστάσεως δεν προσήλθε) ήσαν συγκεντρωμένοι στο Ηρώο του Πόρου όπου και εψάλη επιμνημόσυνος Δέηση για τους πεσόντες.

Μαζί με μένα το έβλεπαν και οι πολλές εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Κάποιοι το σχολίαζαν κάποιοι άλλοι το προσπερνούσαν σαν να μην υπήρχε… Κι ας αποτελούσε  …οπτική παραφωνία στο νυκτερινό τοπίο της πλατείας. Θα έλεγα και στη μνήμη των ηρώων…

Ομιλώ για κείνο το εξόφθαλμο «ροζουλί» χρώμα φωτός με το οποίο είχαν «πλημμυρίσει» το μνημείο Ηρώων!  Η πάλλευκη μαρμαρένια στήλη, φωτισμένη με ροζ φώς!

Γιατί; Επειδή στην κυβέρνηση ανέβηκε ο  ΣΥΡΙΖΑ;  Μήπως επειδή μετά από πολλά χρόνια άλλαξε ο Δήμαρχος του νησιού; Μήπως επειδή δεν υπήρχαν λαμπτήρες κανονικού λευκού χρώματος φωτός;

Αλήθεια, ποιος επέλεξε δίπλα στη γαλανόλευκη να «βαφτεί» ροζ  το Μνημείο;

Τι μήνυμα ήθελε να δώσει;

 

Ο Επιτάφιος …ανέβηκε σε  Καΐκι…

melissa1-90x90Η Πρωτοβουλία του νέου εφημέριου της Ευαγγελίστριας Πόρου παπά-Λεωνίδα να φορτώσει τον Επιτάφιο σε Καΐκι για να πλεύσει τα περίπου 300 μέτρα μέχρι το Σταυρό, στην Πούντα, σαν μια τουριστική ατραξιόν ήτανε σχετικά εντυπωσιακή.

Η πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Δημητριάδη να «επιτάξει» τις βάρκες να πάρουν προσκυνητές και να ακολουθήσουν το Καΐκι με τον Επιτάφιο,  μάλλον άφησε αδιάφορους τους περισσότερους, αν κρίνουμε και από τον μικρό αριθμό όσων έσπευσαν να επιβιβαστούν σ΄ αυτές όσο και από την επαναλαμβανόμενη προτροπή των βαρκάρηδων «ελάτε για τον Επιτάφιο, είναι δωρεάν»!

Το Καΐκι μπροστά, με τον Επιτάφιο «άφαντο» από την  ακτή, πέντε ή έξι βάρκες στο «κατόπιν», όσο και να πεις ήταν φολκλόρ…

Με το θρησκευτικό συναίσθημα, όμως, όσων ακολουθούσαν την περιφορά του Επιταφίου πεζή, με το αναμμένο τους κεράκι , βαστώντας τα μικρά παιδιά τους από το χέρι και εξηγώντας τους τι ακριβώς σημαίνει αυτό που κάνουν, γιατί περπατούν μέσα στη νύκτα συνοδεύοντας στον Τάφο το Σώμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, μάλλον ήταν ατυχής ο μη προσφέρων έτσι κι αλλιώς τίποτε το ουσιώδες διάπλους ενός ελάχιστου τμήματος της παραλίας.

Αν πρόκειται να συνεχιστεί η θαλάσσια διαδρομή του Επιτάφιου, τουλάχιστον ας “φορτώνεται” σε Καΐκι ο Επιτάφιος της Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, να συμμετέχει στην κοινή Επιμνημόσυνη Δέηση στην πλατεία Ηρώων!  Αυτό, παρά τις δυσκολίες του, θα είχε ένα νόημα…

 

Αυτό, μάλιστα κ. Δήμαρχε!

melissa1-90x90Με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα, ο Δήμος Πόρου προσέφερε σε περισσότερους από 90 συνανθρώπους μας με οικονομικές δυσκολίες, πακέτα τροφίμων συνολικής αξίας 3.000€.

Στους δικαιούχους, χορηγήθηκαν επίσης τσουρέκια και κουλουράκια που προσφέρθηκαν δωρεάν από τους φούρνους Αγγελόπουλου και Κωστόπουλου και από τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής «Βεσσαλά» και «Γλύκισμα».

Η δαπάνη των τροφίμων καλύφθηκε από τον Δήμο Πόρου και από τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Κουτουζή, ο οποίος διέθεσε το ποσό των 500€, ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης προσέφερε το ποσό των 1.000€ για την κάλυψη έκτακτων ιατρικών εξόδων συμπολίτισσάς μας.

Αυτές είναι πρωτοβουλίες του Δημάρχου εν γένει, που πρέπει και αξίζει να επαινούνται. Δικαίως και τα ευχαριστήρια της Δημοτικής Αρχής στους ανωτέρω επιχειρηματίες για τις προσφορές τους, στα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για τις χειροποίητες ευχετήριες κάρτες που εσωκλείσθηκαν σε κάθε πακέτο, στις εθελόντριες που βοήθησαν στη συσκευασία και διανομή των ειδών, στην κοινωνική λειτουργό του Δήμου Φανή Δουζίνα και στην εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαρία Βαρβάρου.