Απαιτείται “έντιμος συμβιβασμός” με τους εταίρους, αλλά και με τους Έλληνες!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Βουϊζει” το διαδίκτυο από δημοσίευμα της γερμανικής  Bild της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο Έλληνας υπουργός “αποκαλύπτει¨ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 40% και επομένως,  “σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει τη χώρα του σε νέες εκλογές” με σκοπό να κερδίσει την αυτοδυναμία του κόμματος του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση για να ενισχύσει έτσι την διαπραγματευτική του θέση απέναντι στους δανειστές.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε» φέρεται να ανέφερε στον δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας ο υπουργός, τον οποίο δεν κατονομάζει η BIld, σημειώνοντας ότι «Εάν η ΕΕ μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει».

Το εν λόγω δημοσίευμα μπορεί να μεταφέρει “απόψεις Έλληνα υπουργού, όπως ισχυρίζεται, πλην, όμως, τόσο το δημοσίευμα όσο και οι “απόψεις” του μη κατονομαζόμενου μέλους της ελληνικής κυβέρνησης -εάν όντως τον αντιπροσωπεύουν- δεν αντέχουν στην κοινή λογική.

Μπορεί, πράγματι, ο κ. Τσίπρας να προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πλην, όμως, αυτό συμβαίνει διότι  δεν υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Καλά γνωρίζουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου, ότι αν προσφύγει η Κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που “η ΕΕ μείνει σταθερή στις θέσεις της” αυτό θα σημαίνει ότι η ρήξη με την Ευρώπη θα είναι δεδομένη σε περίπτωση νέας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η Ευρώπη θα φθάσει στα άκρα για να τα “μαζέψει” απέναντι σε έναν εκλογικό εκβιασμό της κυβέρνησης ή σε μία επανεκλογή της…

Και, από την άλλη μεριά, καθόλου δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας σε τυχόν “εκβιαστικές” εκλογές θα απολάβει το 40% των ψήφων που σήμερα φαίνεται να του αναλογεί, αφού ανάμεσα στο ποσοστό αυτό ένα άλλο ποσοστό της τάξεως του 75% των ψηφοφόρων τάσσεται ΚΑΤΑ της εξόδου της Ελλάδος τόσο από την ΟΝΕ όσο και από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, άλλο πράγμα είναι (και άλλη είναι η ψυχολογία του εκλογικού σώματος) να ¨διαπραγματεύεται” η κυβέρνηση “σκληρά”, όπως δείχνει σήμερα και άλλο είναι να θέλει “λευκή επιταγή” από την κάλπη για να οδηγήσει τη χώρα σε βέβαιη ρήξη και δεδομένη έξοδο από το Ευρώ και την Ενωμένη Ευρώπη!

Σε μια τέτοια εντελώς υποθετική περίπτωση, πρόωρων εκλογών, ο ανώνυμος υπουργός που υποστηρίζει σήμερα εκ του ασφαλούς ότι ” πρέπει να αντισταθούμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει”, θα διαψευστεί παταγωδώς από το εκλογικό αποτέλεσμα!

Ίσως η όλη “θεωρητική” προσέγγιση στο θέμα αυτό να έγινε προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε έναν εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Γερμανού Αλεξάντερ Γκράφ, να ξεκαθαρίσει ότι «νέες εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το Ευρώ και η σίγουρη επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε Grexit».

Πριν απ΄όλα, όμως, δυστυχώς, νέες εκλογές στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε αναπόφευκτη οικονομική καταστροφή. Το γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτό. Γι αυτό και τέτοιο σενάριο, κατά την άποψή μας, δεν υφίσταται αυτή την ώρα ούτε καν σαν ακραίος σχεδιασμός, ακραίων κυβερνητικών τάσεων!

Μόνη αξιόπιστη πολιτική λύση, σε μία απευκταία περίπτωση “σθεναρής έως τέλους άρνησης” της Ευρώπης, θα είναι ο σχηματισμός στην Αθήνα Οικουμενικής Κυβέρνησης με σύμπραξη ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων (ίσως πλην Χρυσής Αυγής) και ΟΛΩΝ των εγνωσμένης ΑΞΙΑΣ πολιτικών μας, ΌΠΟΥ και εάν αυτοί βρίσκονται, ώστε από κοινού και χωρίς τις αλυσίδες των απερίσκεπτων “προεκλογικών δεσμεύσεων”, να επιδιωχθεί “ένας έντιμος συμβιβασμός” με τους δανειστές, αλλά και με τους Έλληνες!

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση επικαλείται τη λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της  και η οποία, όπως λέει, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε όσους απεργάζονται σενάρια εκλογών.

«Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα» είναι η απάντηση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου στο δημοσίευμα της  Bild.