Υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ από την Standard and Poor’s

AB730058ED4E55B3D41A0FFFC8397D73Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε CCC+ από Β-, προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές προοπτικές, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η χώρα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.Σύμφωνα με την S&P η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της αβεβαιότητας στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας.

Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, εάν το αδιέξοδο δεν επιλυθεί πριν τα μέσα του Μαΐου, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνδέονται με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού.

Η Standard and Poor’s εκτιμά πως η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά την εξασθένηση του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Όπως τονίζει, οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν και άλλο αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2015, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Επίσης σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πιέσεις στην ρευστότητα και χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω του ELA, η διαθεσιμότητα του οποίου υπόκειται σε τακτικές αξιολογήσεις από την ΕΚΤ.

Newsroom ΔΟΛ