Στον Λευκό Οίκο ο Βαρουφάκης για την Εθνική Επέτειο

Εν μέσω των ευρωπαϊκών πιέσεων αλλά και της αυστηρής στάσης που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση,  ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρούφακης, θα βρεθεί σήμερα 16 Απριλίου 2015  (σε λίγες ώρες)  στην ίδια αίθουσα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και περίπου 499 ακόμη καλεσμένους ελληνο-αμερικανούς για την Ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος τιμά την Ελληνική Εθνική Επέτειο. (Μόνο για την Ελλάδα και την Ιρλανδία ο Πρόεδρος της Αμερικής οργανώνει στο Λευκό Οίκο ειδική τιμητική εκδήλωση για την εθνική τους Επέτειο).

Όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν προβλέπεται ιδιάιτερη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, εκτός εάν ο τελευταίος, κατά τις χειραψίες με τους προσκεκλημένους του θελήσει να μιλήσει περισσότερο με τον Έλληνα υπουργό. Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, θα έχει την ευκαιρία μιάς σύντομης συνομιλίας “στο πόδι” με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Μπάϊντεν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς και πάλι να αναμένεται κάτι εντυπωσιακό.

Η ουσία του ταξιδιού του κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, είναι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λου, την Παρασκευή, όπου εκεί θα του εκφραστεί η επίσημη γραμμή για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ίσως να ακούσει και κάτι παραπάνω για την προσέγγιση της Αθήνας με την Μόσχα, ειδικά μετά και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, η συνάντηση με τον Λου δεν θα είναι ρόδινη.

Όπως δήλωσε στο Nasdaq, ο αξιωματούχος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τον Γιάννη Βαρουφάκη να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ώστε να λυθεί το αδιέξοδο για την έκτακτη χρηματοδότηση, δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι επιτακτικό, είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους τους και τους θεσμούς να εμπλακούν ενεργά (engage proactively) και εντατικά στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν» σημείωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Για τις ΗΠΑ, αυτό μεταφράζεται  ως την λήψη από την Αθήνα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και «κατάλληλη οικονομική στήριξη από τους Ευρωπαίους». «Είναι πολύ σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται ενεργά και να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο» τόνισε.

«Είναι σημαντικό να βρεθεί μια στρατηγική που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αν αυτό δεν συμβεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, τότε θα υπάρξουν οικονομικές, πιθανότατα σκληρές οικονομικές προκλήσεις για την Ελλάδα», προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

«Επίσης θα ενίσχυε και θα όξυνε τις αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Οπότε είναι ύψιστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», επισήμανε.

Ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο σήμερα Πέμπτη για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα θα μιλήσει στο ιδρυμα Brookings. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την ίδια ώρα που θα λαμβάνει χώρα η τελετή στον Λευκό Οίκο, αλλά το  Brookings ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στον Λευκό Οίκο.

Πάνω στην εξέδρα θα βρίσκονται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Ενδιαφέρον θα έχει εάν ο κ. Ομπάμα θα καλέσει τον κ. Βαρουφάκη, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί και αυτός πάνω στην εξέδρα κατά το πρότυπο της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είχε παρεθεί παλαιότερα ως πρωθυπουργός στην ίδια εκδήλωση και είχε ανεβεί στην εξέδρα των επισήμων.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Σκοπός της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η αξιοπιστία της χώρας. Αξιοπιστία όχι του τύπου, που προσπαθήσατε να παρουσιάσετε εντός της Ελλάδας, όπως το εξωφρενικό που παρουσιάσατε ότι θα υπάρξει συνάντηση Ομπάμα-Βαρουφάκη, για να φάμε τελικά σήμερα μία πατσαβούρα στη μούρη με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακακλαμάνης, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών. Γιάνη Βαρουφάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή: Με στοιχεία και από reporter.gr