ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ PANHELLENIC POST: Η νέα υπηρεσία της ΓΓΑΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ PANHELLENIC POST

Του Χρήστου Μαλασπίνα

H  λειτουργία μιας νέας, πιλοτικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την επιβοηθητική συνδρομή προς τους Απόδημους στην εξεύρεση λύσεων επί  θεμάτων που αντιμετωπίζουν, είναι ένα βήμα. Πρόωρο και αυτό, όπως και η κατάρτιση νέου σχεδίου νόμου για το ΣΑΕ, από τη νέα διεύθυνση.

Παρά την καλοδεχούμενη, εν κατακλείδι της σχετικής ανακοίνωσης, “ευχή” και “επιθυμία”  της  ΓΓΑΕ “να φανεί χρήσιμη στην Ελληνική Ομογένεια”, εκφράζοντας και την αισιοδοξία της “και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε!”, ο χρόνος θα δείξει εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να αποδώσει το πιλοτικό αυτό μέτρο το οποίο δεν έχει όνομα και με το οποίο το ΥΠΕΞ αναμένει οι Απόδημοι (το 70% των οποίων δεν έχει καμία επαφή με την τεχνολογία) να επικοινωνούν με e mail αναφέροντας (περιγράφοντας και εξηγώντας!) το πρόβλημά τους για τους συνδράμει στην επίλυσή του!   Να σημειωθεί δε ότι μιλάμε για μία τεράστια γκάμα θεμάτων με αναρίθμητες το καθένα ιδιαιτερότητες,  όπως επενδύσεις, φορολογικά, συντάξεις, στρατολογικά, θέματα Ιθαγένειας, Κτηματολόγιο, Διαθήκες  κ.α.)

Η δε τηλεφωνική επικοινωνία προεξοφλείται ότι όπως συμβαίνει με ΟΛΕΣ τις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι από προβληματική έως και απαγορευτική καθώς μιλάμε για διαφορετικά ημισφαίρια, με διαφορετικά ωράρια κλπ. Για να μην αναφέρουμε την έφεση  πολλών ημεδαπών δημοσίων υπαλλήλων να ΜΗΝ τα απαντούν τα τηλέφωνα και η οποία έχει καταντήσει παροιμιώδης στην Ομογένεια!..

Μακάρι η ΓΓΑΕ να κάνει τη διαφορά. Εκτιμούμε, όμως, ότι το μέτρο θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί περισσότερο πριν τεθεί έστω και πιλοτικά σε λειτουργία. Καθώς για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα έπρεπε να αποτελεί μία ξεχωριστή πολυπρόσωπη υπηρεσία με ειδικευμένα στελέχη και σε 24ωρη βάση λειτουργία. Διαφορετικά θα βαλτώσουν και τα προβλήματα και η επίλυσή τους. Η οποία, από τη φύση των προβλημάτων των αποδήμων, εμπίπτει, πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις, σ΄αυτό που  αποκαλούμε “συναρμοδιότητα”.

Αυτός, η συναρμοδιότητα,  είναι και ο ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων για τους οποίους οι απόδημοι Έλληνες και οι ομογενείς ζητούν τη σύσταση ενός Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού. Ο άλλος πυλώνας ακούει στο σύνθετο όνομα: Αξιοποίηση, Προσφορά και  Δημιουργία.