Επαφές στην Ουάσινγκτον ξεκινά ο υπουργός Εξωτερικών

Αθήνα

Για την Ουάσινγκτον αναχωρεί αύριο, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου θα συναντήσει τη Δευτέρα τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου ο υπουργός πρόκειται να παραμείνει έως την Πέμπτη, προβλέπονται επίσης συναντήσεις με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, και με ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Κοτζιάς επισκέπτεται την Ουάσινγκτον σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η επίσκεψη και οι επαφές του έρχονται και ως συνέχεια των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη -με αποτέλεσμα να τονιστεί και το γεωπολιτικό ζήτημα- αλλά και της συνόδου της G-20, στο περιθώριο της οποίας πρωτοστάτησε το ζήτημα της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες.

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση της G-20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, σε τόνο συγκρατημένα αισιόδοξο, αλλά και η αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική, ενώ έγινε λόγος για προκλήσεις (από ευρύ φάσμα πηγών), όπως η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν η μία την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας: «ας μην παίζουμε παιγνίδια, έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα». Εξήγησε δε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη για μια συμφωνία, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

Το θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε και στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εκφράζοντας την ανησυχία του δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε: «Πρέπει να εργαστούμε δυναμικά για να βρεθεί μία συμφωνία και είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η κυβέρνηση της Ελλάδας».

Ο κ. Ομπάμα από την πλευρά του τόνισε ότι «η Ελλαδα χρειάζεται να αρχίσει μεταρρυθμίσεις, να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημά της και να υιοθετήσει ευέλικτες εργασιακές πρακτικές» επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της.

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί τη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπν Κι-Μουν, και με τον Μάθιου Νίμιτς, τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, καθώς και με ηγετικά στελέχη των σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ