Την ανακήρυξη της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού» ζητά η ομογένεια Ιταλίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την δραστηριοποίηση της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να ολοκληρωθεί  άμεσα η συνταγματική διαδικασία επί της προτάσεως καθορισμού της 24 Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού»,  ζητάει ο κ. Γιάννης Κορίνθιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ).

Την σχετική πρόταση έχουν ήδη καταθέσει σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής, με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού» (Ιούλιος 2014) ο κ. Γιάννης Κορίνθιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και ο κ. Marco Galdi, Δήμαρχος της πόλης Cava dei Tirreni και Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) ενώ υιοθετήθηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Είχε, μάλιστα, κατά πληροφορίες,  συνταχθεί και το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν είχε, όμως, προλάβει να υπογράψει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ήδη, με τις βουλευτικές εκλογές και την νέα κυβέρνηση που προέκυψε από αυτές καθώς και με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η διαδικασία υπογραφής του σχετικού ΠΔ φαίνεται να καθυστερεί, γεγονός το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ- υποχρέωσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Κορίνθιο να αποστείλει σχετικές επιστολές τόσο στον ίδιο τον Πρόρδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και στην Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Διασπορά (sic) κ. Κων. Τσουκαλά.

Ο κ. Κορίνθιος ζητά από τους πολιτειακούς παράγοντες να ενεργήσουν τα δέοντα ώστε να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) και να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού «ώστε να κινηθεί στη συνέχεια η διαδικασία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού μέσω της Unesco».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί και ορισμένες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ιταλία, στο πλαίσιο της καθιέρωσης του εορτασμού της 24ης Οκτωβρίου, ημέρας που προτάθηκε η απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γεώργιο Σεφέρη, ως «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Αυτές είναι:

  1. Η ΟΕΚΑΙ με την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, τα Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, το Κρατικό Ωδείο, το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Σπουδών και την Εβραϊκή Κοινότητα, με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου της Νεαπόλεως και της Περιφέρειας Καμπανίας, διοργανώνει τον προσεχή μήνα Ιούνιο στη Νεάπολη της Ιταλίας Έκθεση και Ημερίδα με θέμα Μισή Χιλιετία του Νεώτερου Ελληνισμού στη Νεάπολη.

Η Έκθεση (5/26 Ιουνίου 2015) στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους θα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από το 1500 μέχρι σήμερα, εν μέρει ανέκδοτο, βίντεο και πρόσφατα κειμήλια της Ομογένειας.

2. Επιστημονική Διεθνής Ημερίδα που θα διεξαχθεί την 26η Ιουνίου 2015, σε Μέγαρο του Δήμου Νεαπόλεως (Sala del Capitolo, Polo di Pietrasanta), με τη συμμετοχή ερευνητών αναγνωρισμένου κύρους.

Έχει υποβληθεί αίτηση ώστε οι εκδηλώσεις αυτές της Ομογένειας που θα διεξαχθούν κατά τον προσεχή μήνα Ιούνιο να τελούν και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, παρόμοιο αίτημα να τεθούν η Έκθεση και η Επιστημονική Ημερίδα για τα 500 χρόνια του Νεώτερου Ελληνισμού στη Νεάπολη, υπό την αιγίδα και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει τεθεί από τους διοργανωτές και προς τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.