“Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εμείς νομίζαμε ότι θα μέναμε εσαεί «με την μισή αλήθεια» για το διάλογο που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στα «όρθια» στο Λευκό Οίκο ο Υπουργός Οικονομικών κ.

OBAMA-BAROUFAKIS02-17APRIL2015-364x500Γιάν(ν)ης. Βαρουφάκης!  Αυτή που παρουσίασε στον έγκριτο συνάδελφο στην Ουάσιγκτον  και, μάλιστα, «με την στόχευση που ταίριαζε στην περίπτωση», όπως σατιρική αδεία  γράφαμε χθες στα “λευκά όνειρα“. Φυσικό ήταν τις εκμυστηρεύσεις του υπουργού να τις προβάλουν τα ημεδαπά ΜΜΕ.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, όμως, μας διέψευσε ο Μπαράκ Ομπάμα!  Αποκάλυψε ο ίδιος δημοσίως την «άλλη μισή αλήθεια» για τη θέση του απέναντι στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα!  Αυτήν που προφανώς “έκρυψε” από τον κ. Βαρουφάκη!  Ή την οποία δεν “συγκράτησε” ως αξιομνημόνευτη ο κ. υπουργός! Ή την οποία λησμόνησε να καταγράψει ο καλός συνάδελφος… (σ.σ. η τελευταία εκδοχή , μάλλον αποκλείεται).

Έτσι κι αλλιώς, τώρα έχουμε το ” όλον” της θέσης Ομπάμα απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα! Όπως, άλλωστε,  το αποκαλύπτει και η φωτογραφία, που κατ΄ εξαίρεση φιλοξενεί σήμερα η στήλη, από τη συνομιλία Ομπάμα-Βαρουφάκη. Και η οποία αποτυπώνει «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» αλλά και «την συμπαράσταση” του κ. Ομπάμα προς τον ελληνικό λαό, όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. υπουργός!

Με διαφορά μερικών μόνον ωρών από την παρουσία του κ. Βαρουφάκη στην “ανατολική αίθουσα” των τελετών, τον Ομπάμα είδε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι! Και αυτή η συνάντηση δεν ήταν «στα όρθια»! Και είχε και δημόσιες δηλώσεις, όχι μόνον «εκμυστηρεύσεις» της μιας πλευράς…

Και τι είπε, λοιπόν, δημόσια, ο κ. Ομπάμα για την Ελλάδα;  «Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.  Οι Έλληνες, πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας»!

Θέλετε κι άλλα;

Υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη….

Πώς θα γίνει αυτό;

Για όσους μάχονται τη λιτότητα και τα μνημόνια, ο κ. Ομπάμα ξεκαθάρισε  ότι  «είναι αναγκαίες τόσο η λιτότητα όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ιδού, τώρα, τα σημαντικότερα από όσα φέρεται να διέρρευσε ο κ. Βαρουφάκης στον συνάδελφο στην Ουάσιγκτον, για την σύντομη συνομιλία που είχε με τον Ομπάμα:

 «Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε»

«είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά  (…) ο Πρόεδρος Ομπάμα έδειξε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό (…).  Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος (…)  Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων».

(…) ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. «Εγώ του είπα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. (σ.σ. «Τρόικα» για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν)  και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν» 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΣΗΜ. PHP Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Πανάγου.