Αρωμάτων story

 της Ιωάννας Μπέτση
για την ΡΗΡ
Ο καλλωπισμός στην αποκορύφωσή του, με τις υπέροχες επιλογές αρωμάτων για γυναίκες και άντρες.
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα προσδίδουν μία διαφορετική γοητεία και ειδικά ανάλογα με την εποχή τονίζουν τη μυρωδιά του σώματος και αναδεικνύουν την προσωπικότητά μας.images (1) (8)
Η καθαρά σημασία του αρώματος είναι ένα μείγμα από αιθέρια έλαια και αρωματικά συστατικά.
Η σύγχρονη αρωματοποιία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το άρωμα (perfume) προέρχεται από τη λατινική λέξη
(perfumus) που σημαίνει “μέσω του καπνού”.
Η τέχνη της παρασκευής των αρωμάτων ξεκίνησε από την αρχαία Μεσοποταμία και την Αίγυπτο και συνεχίστηκε από τους Ρωμαίους και τους Πέρσες.
Λέγεται πως οι πρώτοι που παρασκεύασαν υγρό άρωμα ήταν οι Έλληνες, χρησιμοποίησαν ένα μείγμα από αρωματική σκόνη και λάδι, χωρίς αλκοόλ.
Οι Έλληνες είχαν αδυναμία σε ορισμένα λουλούδια όπως το τριαντάφυλλο και το κρίνο.images (55)
Ο Σόλωνας και ο Λυκούργος τα απαγόρευσαν και κατεδίωξαν τους αρωματοπώλες.
Οι Ρωμαίοι ήταν παθιασμένοι με τα αρώματα και τα χρησιμοποιούσαν ακόμη και στα σκυλιά και τα άλογά τους.
Οι θρησκείες τα απαγόρευαν και με νόμους μάλιστα, όπως οι Εβραίοι απέδιδαν στα αρώματα ιερότητα κι έτσι οι γυναίκες δεν τα περιελάμβαναν στον καλλωπισμό τους.
Στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού η μυρωδιά είχε απαγορευτεί από την εκκλησία γιατί τη θεωρούσαν αιτία πειρασμού.images (44)
Ενώ ο Μουσουλμανισμός τα επέτρεπε και διατήρησε τη χρήση τους αφού το υποστήριζε το Κοράνι.
Η σύγχρονη ιστορία εστιάζει την πηγή των αρωμάτων στη Γαλλία και ιδιαίτερα στην πόλη Γκρας, όπου οι καλλιέργειες  λουλουδιών  ανθίζουν σε μεγάλο βαθμό.
Οι εταιρείες των αρωμάτων σήμερα δεν  αποκαλύπτουν τις συνταγές τους, τις κρατούν μυστικές για να υπάρχει φυσικά και η διαφορετικότητα.
Η υπεροχή της εξαίσιας μυρωδιάς στον 20ο αιώνα κράτησε την μοναδικότητά της κι εμείς μπορούμε να τις απολαμβάνουμε και να ξεσηκώνουμε τις αισθήσεις μας.