«Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε κάθε σοβαρή χώρα, προτάσεις όπως αυτή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) για την ανακήρυξη ημέρας εορτασμού της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», θα είχε γίνει μετ΄ επαίνων δεκτή και θα είχε ασμένως λάβει την πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα των σοβαρών θεμάτων που θα την απασχολούσαν.

Στη δική μας πατρίδα, όμως, τα πράγματα δεν ακολουθούν πάντα την φυσιολογική οδό!  Την σχετική πρόταση έχουν ήδη καταθέσει από τον Ιούλιο του 2014,  σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής, με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού» οι κ. κ. Γιάννης Κορίνθιος, Πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ και Marco Galdi, Δήμαρχος της πόλης Cava dei Tirreni και Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) ενώ υιοθετήθηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Είχε, μάλιστα, κατά πληροφορίες,  συνταχθεί και το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν πρόλαβε, όμως,  να υπογράψει ο απελθών Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Το ευτυχές «στόρι» της υπόθεσης τελειώνει εκεί. Στην «πρώην» Ελλάδα! Διότι στα καθ ημάς, κάθε βουλευτική εκλογή σημαίνει και «νέα Ελλάδα»! Πολλές φορές συμβαίνει αυτό ακόμη και εάν τις εκλογές τις κερδίσει το ίδιο κόμμα!..

Κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα παραδίδει «καμένη γη». Και κάθε νέα Κυβέρνηση παραλαμβάνει «χάος»…

Ανάμεσα στην «καμένη γη» και στο «χάος», δημιουργικές εθνικές ιδέες, όπως η παραπάνω, γίνονται παρανάλωμα ωχαδερφισμού, αδιαφορίας ή και απλής βαρεμάρας!

Έπρεπε, λοιπόν, η ΟΕΚΑΙ να επανέλθει στο θέμα και να το «σπρώξει», όπως με πρόσφατη αλληλογραφία έπραξε ο πρόεδρός της, με την προσδοκία να ξεκολλήσει  από το τέλμα της γραφειοκρατίας και να παρακαλέσει (!) να τεθεί από τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας κ, Προκόπη Παυλόπουλο η υπογραφή στο εκκρεμούν Προεδρικό Διάταγμα…

Στο μεταξύ, οι προθεσμίες τρέχουν. Μια τέτοιας εθνικής εμβέλειας «ημέρα», για μία χώρα της οποίας η πολιτιστική της ταυτότητα, η γλώσσα της, χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων, για να παραμένει, ωστόσο,  εντυπωσιακά αναλλοίωτη, πάντα επίκαιρη στα μηνύματά της και εσαεί προοδευτική στην πανανθρώπινη φιλοσοφική και εκπολιτιστική της αξία, δεν μπορεί να είναι ένα απλό συμβάν. Πρέπει να συνοδευτεί από ανάλογης σημασίας εκδηλώσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Αν, τελικά, η 24η Οκτώβρη 2015 αγαθή τη τύχη συμβεί να είναι η πρώτη επέτειος που θα εορτασθεί η «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», πρόδηλο είναι ότι το εναπομένον μέχρι τότε χρονικό διάστημα των 6 μηνών, μόλις και μετά βίας επαρκεί για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών που θα πρέπει να απλωθούν τουλάχιστον σε όλα τα ελληνόφωνα σχολεία των Ελλήνων του εξωτερικού και σε όλες τις πανεπιστημιακές  έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού, όσο βεβαίως και σε όλα τα πνευματικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδος, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ανωτάτης βαθμίδας.

Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Επείγει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θα ανοίξει και το δρόμο προς την OUNESCO για την παγκόσμια διάσταση της εορτής.

Πνευματικός άνθρωπος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος και πατριώτης, θεωρούμε βέβαιο ότι θα θέσει υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τις εκδηλώσεις, αλλά και την «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».