Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό την Πέμπτη

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για την κρίση στο μεταναστευτικό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη και τον κίνδυνο που αυτοί αντιμετωπίζουν στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Τουσκ έρχεται την ώρα που στη Μεσόγειο λαμβάνουν χώρα καθημερινά τραγωδίες με σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών της ΕΕ.

Την ώρα που οι φωνές για την άπραγη στάση της ΕΕ αυξάνονται, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ συνεδριάζουν, διχασμένοι ως προς τον τρόπο αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δέκα σημείων, προκειμένου να ληφθεί άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης, ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που θα είναι διαθέσιμα στη συνοριακή επιχείρηση «Τρίτων».

Από την πλευρά της, στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των διακινητών ζητά η Ιταλία αποκλείοντας ωστόσο χερσαία επέμβαση στη Λιβύη.Ο εφιάλτης στη Μεσόγειο μοιάζει να μην έχει τέλος. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες μετά την πρωτοφανή τραγωδία στο Κανάλι της Σικελίας με εκατοντάδες νεκρούς, άλλα δύο πλοιάρια κινδυνεύουν με τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να έχουν σπεύσει να βοηθήσουν.

Τραγωδία και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς μετανάστες μετά από ναυάγιο ανοιχτά της Ρόδου.Αβραμόπουλος: Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη

«Είναι ανθρώπινο καθήκον και ηθική υποχρέωση να θέσουμε τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συζητήσει συγκεκριμένες δράσεις με τους υπουργούς και «πιστεύω ότι θα έχω την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών».

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μπαν Γκι-μουν: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας της να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες των χωρών της Μεσογείου που αναλαμβάνουν να διασώσουν τους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες» τόνισε ο Μπαν κατά την έναρξη μιας συνόδου του Οργανισμού, στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα «φέρουν το μεγαλύτερο βάρος» στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών, κάλεσε την ΕΕ «να επιδείξει την αλληλεγγύη της ενισχύοντας τη στήριξη» προς τις χώρες αυτές.

Όπως είπε ο Μπαν, θα πρέπει κατ’ αρχήν «να ενισχυθούν οι δυνατότητες διάσωσης στη Μεσόγειο και αλλού», αλλά επίσης, αναφερόμενος στους διακινητές ανθρώπων, τόνισε ότι θα πρέπει να διωχθούν «οι εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους» μετανάστες.

Ο θάνατος εκατοντάδων μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης είναι «ένα σκάνδαλο για την ανθρώπινη συνείδηση» ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ρα’άντ Αλ Χουσεΐν, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο «εκλεπτυσμένη, θαρραλέα και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» στους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα.

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και κινδυνεύει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση ως «κοντόφθαλμες, βραχυπρόθεσμες πολιτικές αντιδράσεις που υποθάλπουν τα ξενοφοβικά λαϊκιστικά κινήματα που έχουν δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Newsroom ΔΟΛ