Κλιμακώνεται η ένταση Αθήνας-Ουάσινγκτον για τον Σάββα Ξηρό

Ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο με το οποίο αναμένεται να αποφυλακιστεί ο τρομοκράτης, Σάββας Ξηρός και στην ουσία να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του με βραχιολάκι.

Μετά τους “όλμους” του αμερικανού πρέσβη που έκανε λόγο για μη φιλική κίνηση, δηλαδή εχθρική κίνηση, η κυβέρνηση σπεύσει μέσω κυβερνητικών κύκλων να απαντήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ουσία να την καθησυχάσει. Ωστόσο, το γεγονός πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι μίλησε τηλεφωνικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όπου ο δεύτερος προσπάθησε να τον καθησυχάσει φαίνεται πως δεν είχε αίσιο τέλος.

Κι αυτό αποδεικνύεται πως μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Κέρι, ο Αμερικανός πρέσβης επανήλθε σήμερα με αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς, αλλά σημειώνει πως ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.

Επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου πως με το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Μάλιστα, σημειώνουν πως ο νόμος δεν έχει στόxο τον Σάββα Ξηρό και διευκρινίζουν πως τόσο ο αρχιτρομοκράτης της 17 Νοέμβρη όσο και άλλοι κρατούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι».

Σημειώνουν πως “ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος”.

newsIt.gr