Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’

Αθήνα

Ψηφίστηκε και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, η ισχύς του οποίου θα αρχίσει με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας σε βαθμό αναπηρίας άνω του 80%. Οι εν λόγω κρατούμενοι θα εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ’ οίκον περιορισμό και «βραχιολάκι».
Η διάταξη χαρακτηρίστηκε φωτογραφική για τον καταδικασμένο για τη 17Ν Σάββα Ξηρό, ωστόσο η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι αφορά πολλές περιπτώσεις κρατουμένων. Για το ζήτημα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας προκλήθηκε ένταση όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε θέμα έλλειψης απαρτίας του Σώματος και άρα μη δυνατότητας ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για προφάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.