Η Ιδιαιτερότητα των Ποντίων στο ελλαδικό και διεθνές περιβάλλον

*Η ΡΗΡ δημοσιεύει την ομιλία του Άγγελου Ασλανίδη στο συνέδριο ΣΑΕ χωρών πρώην ΕΣΣΔ στη Μολδαβία 14/3/2015

Μέρος πρώτο.

Οι έλληνες στο παγκόσμιο περιβάλλον αριθμούν περί τα 17,000,000 από αυτούς γύρω στα 10,000,000 ζουν στον Ελλαδικό χώρο, 750,000 στα όρια της Κυπριακής δημοκρατίας, ενώ οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε όλες τις ηπείρους της γης. Οι έλληνες διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά τα έθιμα, τα ήθη, την νοοτροπία τις διαλέκτους κλπ. Οπωσδήποτε, όμως, έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως ομιλούν την νεοελληνική γλώσσα, το 97% περίπου έχουν το ίδιο θρήσκευμα, έχουν κοινούς ελληνικούς χορούς, κοινά εδέσματα, αναφέρονται σε κοινή πατρίδα την Ελλάδα, θεωρούν ότι είναι κληρονόμοι του πολιτισμού και της ιστορίας της κλπ. Ενώ η νεοελληνική ταυτότητα αναπτύσσεται σχεδόν ενιαία ως σύνθεση των πολλών ταυτοτήτων κάτω από την σκέπη του ελληνικού κράτους το οποίο επιμελώς μεριμνά για τον σκοπό αυτό, παράλληλα αναβιώνουν Σύλλογοι, Σωματεία κλπ, με εθνικό-τοπικές ή/και εθνικό-ιστορικό-τοπικές ιδιαιτερότητες. Αυτοί είναι ηπειρώτες, θράκες, κρητικοί, πόντιοι, κύπριοι κλπ οι περισσότεροι από αυτούς δραστηριοποιούνται στις μεγάλες πόλεις, εκφράζοντας με εκδηλώσεις τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους , προβάλλοντας τη μουσική, τους χορούς και ιστορικές επετείους.

Ασλανίδης.

Άγγελος Ασλανίδης.

Οι πόντιοι είναι γενικά λαός της διασποράς , όπου υπάρχουν πόντιοι σχεδόν έχει δημιουργηθεί τουλάχιστον ένας Σύλλογος. Συνολικά

εμφανίζονται γύρω στους 680 Συλλογικοί Φορείς συν κάποιοι άλλοι πυλώνες, στον Ελλαδικό χώρο. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης συντονίζει 47 Συλλόγους, ενώ άλλοι 4 δραστηριοποιούνται ως ανεξάρτητοι. Στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ 220. Στην Ομοσπονδία ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ 12. Στην Αυστραλία 30 Κύπρος 30.

Όλες οι ελληνικές φυλές μαζί που συνθέτουν το γένος των ελλήνων έχει η κάθε μια τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αυτοί που ξεχωρίζουν από τους άλλους έντονα είναι οι πόντιοι. Επιγραμματικά αναφέρουμε τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:

1) Η ποντιακή γλώσσα ή/και διάλεκτος

2) Οι ποντιακοί χοροί

3) η ποντιακή μουσική παράδοση

4) η ποντιακή λύρα και τα άλλα μουσικά όργανα των ποντίων

5) το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας που υπέστησαν από τους τούρκους την περίοδο 1916-1922

6) η ανταλλαγή πληθυσμών και η προσφυγοποίηση τους

7) οι αδικίες κατά την αποκατάστασή τους στην Ελλάδα

8) ο ακριτικός τους ρόλος

9) η διατήρηση της αρχαιοελληνικού πολιτισμού

10) η τρισχιλιετής ιστορία μας

11) οι διώξεις στην πρώην ΕΣΣΔ

12) η παλιννόστηση τους στην Ελλάδα

13) η αποκατάστασή τους στον Ελλαδικό χώρο

14) η προσήλωσή τους στο Χριστιανικό Ορθόδοξο Δόγμα

15) η ποντιακή διασπορά και πανσπερμία των Συλλόγων τους στην Ελλάδα και διεθνώς

16) οι εναπομείναντες στις χώρες της Παρευξείνιας Ζώνης

17) ο πολυπληθέστερος ελληνικός πληθυσμός που γνωρίζει, μέχρι σήμερα την ρωσική γλώσσα και τις νοοτροπίες των χωρών τις πρώην ΕΣΣΔ

18) το αίτημα της λειτουργίας των εκκλησιών μας στον Πόντο

19) το αίτημα της αναστήλωσης των μνημείων

20) τα ήθη και έθιμα μας

21) η ποντιακή κουζίνα

22) η πολυπληθέστερη πληθυσμιακά διάσπαρτα ελληνική φυλή

23) Σχέσεις Ευρώπης-Πόντου

Οι πόντιοι επίσης παρουσιάζουν μια ιδιάζουσα συνοχή η οποία προέρχεται από παράδοση, διότι ζούσαν μεταξύ αλλογενών και αλλοθρήσκων, τα τελευταία χρόνια της μακραίωνης ιστορίας τους, υπέστησαν διώξεις, οι οποίες συντελούν Γενοκτονία, αλλά και η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα δεν ήταν βελούδινη.

Επίσης αυτοί που δεν ήλθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και πήγαν στην Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία υπέστησαν νέες διώξεις από το Σοβιετικό καθεστώς. Γύρω στις 50,000 ήταν αυτοί που χάθηκαν άλλοι πέθαναν από το κρύο και άλλους τους δολοφονήσανε.

Μετά το 1989, με την κατάρρευση του σοβιετικού οικοδομήματος, την δημιουργία εθνικών κρατών και την ελεύθερη πλέον διακίνηση δεκάδες χιλιάδες έρχονται οικειοθελώς στην Ελλάδα ως παλιννοστούντες ομογενείς. Είναι γνωστές οι ταλαιπωρίες που έχουν υποστεί και υφίστανται ακόμη στον Ελλαδικό χώρο. Πολλοί από αυτή την κατηγορία των ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ δεν κατάφεραν να πείσουν τις ελληνικές αρχές για την ελληνικότητά τους, άλλοι πάλι δεν είχαν το κουράγιο να μπουν στην προσβλητική γι’ αυτούς, διαδικασία της παλιννόστησης ή ακόμη η οικονομική κατάστασή τους δεν τους επέτρεπε να μπουν σε τέτοια διαδικασία. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του έλληνα πολίτη και ζουν στις χώρες που ζούσαν και πριν. Για μας σημασία έχει ότι έχουμε διάσπαρτους πυλώνες του ελληνισμού στην παρευξείνια ζώνη.

Μεγάλη και βαριά είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, η χιλιόχρονη ιστορία μας, ιδιαίτερα η ιστορία μας του 20ου αιώνα, αλλά και η καθημερινότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Αυτά όλα είναι πηγή έμπνευσης και δύναμης για την περεταίρω πορεία μας.