Η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής συναντήθηκε με την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια κ. Αναστασία Σαλλή Παπασαλή, στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψης της στην Νέα Υόρκη (Απρίλιος 2015). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Παν κερκυραϊκός Σύλλογος Αμερικής με τον Πρόεδρο κ. Θοδωρή Δουκάκη και την Γραμματέα του Συλλόγου κ. Μαρία Κυρόπουλος, την Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Ομογενειακών Οργανώσεων Νέας Υόρκης κ. Αυγερινή Κατέχη και τα μέλη του Δ.Σ. της Ιονίου Πολιτιστικής. Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου ενημέρωσε για την ραγδαία ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, για την δρομολόγηση λύσεων στο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών και για την ιδιαίτερη πολιτισμική και εκπαιδευτική φυσιογνωμία των τμημάτων του Ιονίου όπου μερικά από αυτά είναι μοναδικά στον ελληνικό εκπαιδευτικό χάρτη.

Ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Νίκος Μπάρδης, ενημέρωσε την Πρύτανη, για τις δράσεις της Ιονίου Ομοσπονδίας , για το πλήθος των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία στην καρδιά της Νέας Υόρκης με στόχο πάντοτε την προβολή των Ιόνιων Νησιών και τόνισε πως η Ομοσπονδία θα είναι συμπαραστάτης στο έργο του Πανεπιστημίου ενώ συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μέσω κοινών δράσεων, που θα ωφελήσουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και θα το προβάλουν στην Ομογένεια και ιδιαίτερα στους νέους ομογενείς. Ενημέρωση/Πληροφορίες: Νικόλαος Μπάρδης Πρόεδρος Ιονίου Πολιτιστικης Ομοσπονδίας Αμερικής Επίτιμος Πρόεδρος Πανκερκυραϊκού Συλλόγου Αμερικής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σε συνέντευξή της στην Hellenic Voice της Νέας Υόρκης, η κ. Αναστασία Σαλλή Παπασαλή τόνισε τα εξής:

“Ήρθα στην Νέα Υόρκη για να ζήσω επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, επέτειο εορτασμού της 25η Μαρτίου με παρέλαση. Στην Ελλάδα δεν τολμάει κανείς να πει ζήτω η Ελλάδα , ζήτω το Έθνος, θεωρείσαι ότι είσαι ξευτίλας, είσαι ρεζίλης, εάν βγάλω εγώ Ελληνική σημαία, θα μου ρίξουν οκτώ μολότοφ , δεν τολμάς να κάνεις γιορτή για την επέτειο”, ανέφερε στον γράφοντα η πρύτανης του πανεπιστημίου Ιόνιων νήσων Αναστασία Σαλή –Παπασαλή , ενώ στην υπενθύμιση διεξαγωγής της φετεινής παρέλασης στην Ελλάδα χωρίς κάγκελα, απάντησε ότι “έφυγαν τα κάγκελα και μπήκαν οι καρσιλαμάδες”….

Επισημαίνοντας ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τους ομογενείς που ζούσαν στην Οδησσό , την Τεργέστη και την Βιέννη και οι οποίοι δημιουργώντας την φιλική εταιρία συνετέλεσαν καταλυτικά στις συνθήκες που δρομολόγησαν την απελευθέρωση μας από τον Τουρκικό ζυγό , η κ. Πρύτανης ανέφερε ότι “όλες οι σχετικές αποφάσεις τίθεντο υπό την σκέπη της Ορθοδοξίας, διότι η Ορθοδοξία δεν είναι απλά μια θρησκεία , είναι τρόπος ζωής για εμάς τους Έλληνες”.

Ερωτηθείσα εάν βρισκόμαστε σε θρησκευτικό πόλεμο με τους πολέμιους της Ορθοδοξίας , η Πρύτανης απάντησε ότι “βρισκόμαστε σε εμφύλιο ενδο-χριστιανικό πόλεμο, με την ορθοδοξία στο πυρ το εξώτερο, αλλά η Ορθοδοξία δεν κάμπτεται γιατί δεν είναι απλά θρησκεία , είναι τρόπος ζωής”.

“Αν δεν ζήσεις στο εξωτερικό δεν μπορείς να γυρίσεις πλούσιος, να ξεφορτώσεις το πάσης φύσεως φορτίο σου και να το καταθέσεις στην πατρίδα σου” τόνισε η πρύτανης αναφερόμενη στην διεθνή παιδεία, καθώς επίσης και στα πλεονεκτήματα και τις εμπειρίες που παρέχουν οι σπουδές στο εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφέρθηκε στην πρώτη του , “τραυματική” περίοδο διακυβέρνησης, καθώς επίσης και στην εντελώς διαφορετική εικόνα του, μετά την επίσκεψη του και παραμονή στην Γαλλία.

Κληθείσα να σχολιάσει το κλείσιμο τεσσάρων Ελληνικών σχολείων στην ευρύτερη περιοχή Νέας Υόρκης , τα οποία λειτουργούσαν υπό την αιγίδα της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου χρησιμοποίησε την φράση του Κικέρωνα “O Tempora o mores” η οποία μεταφράζεται επί λέξει “Ω καιροί , ω ήθη”.

Ενώ στην συνέχεια ολοκληρώνοντας τον συλλογισμό της, ανέφερε ότι“στο πέρασμα των χρόνων το κλείσιμο και άλλων σχολείων θα είναι αναπόφευκτο, γιατί δυστυχώς αλλοτριώνεται και η Ομογένεια, όχι όμως, το φρόνημα των Ομογενών”.

“Η ελληνικότητα είναι κάτι που διαπερνάει τον Έλληνα ως ρεύμα , δεν είναι οι εκφάνσεις” ανέφερε η πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου, η οποία όπως τόνισε “στις διάφορες επαφές που είχε με αρκετούς Ομογενείς δεν διαπίστωσε πρόβλημα επικοινωνίας στην Ελληνική γλώσσα”.

Στην συνέχεια η κ. Αναστασία Σαλλή-Παπασαλή ,εστίασε στην ανάγκη χρηματοδότησης και δημιουργίας Έδρας Nεο-Ελληνικών και Βυζαντινών σπουδών στα διάφορα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπου με οδηγό την ακαδημαϊκή μόρφωση θα μπορούσε να δρομολογηθεί η διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Ενώ αναφέροντας σαν παράδειγμα τις έδρες Ελληνικών σπουδών που υπάρχουν στην Κίνα και στην Ιαπωνία , απηύθυνε έκκληση προς τους εύπορους Ομογενείς να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα , το οποίο στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, θα φέρει αποτελέσματα και θα αποδώσει καρπούς.

“Η διάσωση της γλώσσας και του πολιτισμού μας χρειάζεται επιστημονική στήριξη και δεν γίνεται σκόρπια και τυχαία” ανέφερε η πρύτανης, ενώ ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις σε κάποια οργανωμένη προσπάθεια των ομογενών προς αυτή την κατεύθυνση , δήλωσε ότι με την ψυχή της και με μεγάλη χαρά θα το έκανε .

Χαρακτηρίζοντας ζοφερό το μέλλον του Ιόνιου πανεπιστημίου από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης , η πρύτανης αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση της οικονομικής επιδότησης του ιδρύματος , η οποία από το ποσόν των 7.500.000 ευρώ που ήταν, κατρακύλησε στο 1.200.000, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις λειτουργίες του .

Ερωτηθείσα σχετικά με την αναγκαιότητα υλικής έκφρασης αλληλεγγύης προς τους Έλληνες από τους ομογενείς της διασποράς , η πρύτανης απάντησε ότι το βασικότερο πράγμα που χρειάζονται τώρα οι Έλληνες προκειμένου να εξέλθουν από αυτή την πεισιθανάτια κατάσταση της πλήρους παραίτησης , είναι η ηθική βοήθεια , ενώ υπενθυμίζοντας ότι ο πολιτισμός ουδέποτε παρήχθη με γεμάτο στομάχι , επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να θρέψει τα παιδιά της .