Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το διαθέσιμο των Δήμων και των Περιφερειών έκανε τη Βουλή …μπάχαλο!

Άναψαν τα αίματα με το “καλησπέρα σας” στην επιτροπή οικονομικών που επεξεργάζεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της επιτροπής, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, έδωσε πρώτα το λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ που ζητούσε επίμονα το λογο για να θέσει θέμα διαδικασίας. “Τι δουλειά έχει η κυβέρνηση με τη διαδικασία της Βουλής; Δεν μπορεί να προηγηθεί. Ούτε καν βουλευτής δεν είναι”.

Όταν ο Δημήτρης Μάρδας ανέβηκε στο βήμα, ο κ. Λοβέρδος εξερράγη φωνάζοντας “εδώ είναι αντιπρόσωποι του λαού. Εσείς τι θελετε εδώ; Θα πάρετε μετά το λογο”.

“Εσείς δίνετε λόγο στους υπουργούς;” αντέδρασε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας “και μετά κατηγορείτε άλλους, για τρομολάγνους”.

Η πρόταση του Δημήτρη Μάρδα να υπάρξει μόνο μία συνεδρίαση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων με τον Άδωνι Γεωργιάδη να είναι ορθιος στο έδρανό του και να φωνάζει ωρυόμενος.

“Δεν θα μας πει ο υπουργός” φώναζαν βουλευτές.

“Κύριε Δήμα να συγκρατήσετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα”, είπε ο κ. Διαμαντόπουλος και έκανε λόγο για τον “αθλιότερο χουλιγκανισμό”, διεκόπτοντας τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

Η συνεδρίαση άρχισε ξανά σε νέο κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να επιμένει να μην ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην Ολομέλεια να την επεξεργαστεί και να κληθούν οι φορείς που εμπλέκονται στη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων.

Τη θέση της αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ότι συμφωνεί με την πρόταση να κληθούν οι φορείς, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους βουλευτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, τονίζοντας ότι οι συνθήκες που διάγει η χώρα είναι απροσδόκητες και η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα μέτρα της, θωρακίζοντας τη χώρα σε κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ζητησε ευρύτερη συναίνεση στη μάχη που δίνεται για να βγει η Ελλάδα από τη δίνη. Η στάση αυτή προκάλεσε σύγχυση στο κυβερνητικό επιτελείο που είχε προετοιμαστεί να ακολουθήσει την κατεπείγουσα διαδικασία και έτσι ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος διέκοψε εκ νέου για να υπάρξει διαβούλευση.

Στο κλείσιμο της διαδικασίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να φωνάζει “αυτό το κατοικίδιο ζώο”, χωρίς να είναι σαφές σε ποιον αναφερόταν, ενώ ακούστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη να κατηγορεί βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως δεκανίκι.

newsIt.gr