Μάρδας: Τα 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους έλειπαν, αλλά βρέθηκαν!

Aθήνα

Στην παραδοχή ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους για τον Απρίλιο προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός είπε σε άλλη τηλεόραση ότι βρέθηκε προσωρινή λύση στο κενό ύψους 400 εκατομμυρίων που είχε διαπιστωθεί στα έσοδα!  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην τηλεόραση του Star, «Επικοινώνησαν μαζί μας ασφαλιστικά ταμεία και μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 400 εκατ.».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Μega, ο κ. Μάρδας είχε αναφέρει πως έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά και να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. «Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση που περιμένω», δήλωσε.

Για τις αποκλίσεις στα έσοδα που αναγκάζουν την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα των φορέων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε τα εξής: «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως Λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».

Ο κ. Μάρδας ερωτηθείς για το εάν έχουμε βρεθεί σε οριακό σημείο είπε πως «είμαστε σε οριακό σημείο ήδη από το Φεβρουάριο», εμφανίσθηκε πάντως καθησυχαστικός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό της. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Έχουμε όμως και άλλους πόρους», είπε.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών είπε πως «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και επανέλαβε πως οι ΟΤΑ που θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν εντός ολίγων ημερών.

Newsroom ΔΟΛ