Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 23 Απριλίου 2015

 

Το Κυπριακό, η πρόθεση της Αστυνομίας για ανάκριση Βγενόπουλου, οι εξελίξεις με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας,  η έγκριση του νομοθετικού πλαισίου για το λιμάνι Λεμεσού, οι απαιτήσεις της Τρόικας και οι εξελίξεις με τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Έτοιμο το αίτημα για Βγενόπουλο» και γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις το Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας το αίτημα δικαστικής συνδρομής έχει ήδη ετοιμαστεί και θα σταλεί προς  τις Ελληνικές δικαστικές αρχές, με σκοπό την ανάκριση πέντε προσώπων για υποθέσεις που αφορούν την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Αλλού γράφει ότι την ποινική δίωξη της Ελπίδας Κεραυνού αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με τη διερευνώμενη υπόθεση εναντίον της για παρέμβαση της σε προαγωγές προσωπικού του ΤΕΠΑΚ. Σε άλλο της θέμα η «Α» αναφέρεται στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και γράφει ότι η είδηση της ημέρας χθες ήταν η στήριξη της υποψηφιότητας Μουσταφά Ακκιντζί από τον πρόεδρο του Κινήματος που ίδρυσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

«Η Σημερινή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «ΗΠΑ(Ν) λύση τώρα αλλά δεν μας εξήγησαν πως» γράφει ότι ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες των ισχυρών παικτών και της διεθνούς πολιτικής σκηνής και η μόνη ενδεχόμενη παραφωνία είναι η Τουρκία, που δεν έχει δώσει δείγματα γραφής για αλλαγή στάσης, καθώς και ότι οι πολιτικές δυνάμεις λαμβάνουν το μήνυμα της αλλαγής και αρχίζουν να βλέπουν τη διαφοροποιημένη ουσία.  Αλλού γράφει ότι συμπληρωματική κατάθεση έδωσε χθες ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου καθώς και ότι τα ονόματα των δικηγόρων Πάμπου Ιωαννίδη, Παναγιώτη Νεοκλέους και Αντωνάκη Ανδρέου, της θυγατέρας της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη Μαριάννας και του Εφόρου Εταιρειών Σπύρου Κόκκινου φέρεται να βρίσκονται στη λίστα καταθέσεων της Αστυνομίας. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι περνά άλλο ένα τεστ αύριο η Ελλάδα στο Eurogroup.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα του «Μάρτη δίνονται τα λιμάνια» γράφει ότι με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομικού πλαισίου έγινε χθες το πρώτο βήμα για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των κυπριακών λιμανιών, καθώς και ότι το λόγο τώρα τον έχει η Βουλή. Αλλού αναφέρεται στο μεταναστευτικό, γράφοντας ότι η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης θεωρείται σημαντικός σταθμός στο διάδρομο της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, καθώς και ότι εντείνονται οι φωνές για μέτρα ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.  Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε κατ` αρχήν συμφωνία κατέληξαν χθες οι δήμαρχοι της μείζονος Λευκωσίας για σύσταση ενιαίας υπηρεσίας συλλογής σκυβάλων για την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ανοίγουν οι προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία» γράφει στο κύριο του πρωτοσέλιδο θέμα ότι στην τελική ευθεία μπαίνει αύριο το εγχείρημα της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας καθώς θα ανοίξουν ενώπιον της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού τα καυτά θέματα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, οι διαδικασίες και τα κριτήρια που θα βαραίνουν για την αξιολόγηση των προαγωγών καθώς και το `λίφτινγκ` στην ΕΔΥ. Σε άλλο του θέμα ο «Π» προβάλλει συνέντευξη του Λέλλου Δημητριάδη στις εσωτερικές του σελίδες στην οποία μιλά για τον Ακκιντζί.  Αλλού γράφει ότι ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου θα είναι ο ιδιώτης δημόσιος κατήγορος στην υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Ξανάρχεται η Τρόικα με περικοπές μισθών» γράφει ότι  πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η λίστα της Τρόικας που ξανάρχεται την ερχόμενη βδομάδα για επαναξιολόγηση της πορείας του μνημονίου. Σε άλλο της θέμα η «Χ» αναφέρεται στην κοινή εκδήλωση ΠΕΟ και τ/κ συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά και γράφει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινή διακήρυξη απευθύνουν έκκληση στους δύο ηγέτες να εργαστούν με καλή θέληση για μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει το λαό και τη χώρα.  Αλλού γράφει ότι επαγρυπνούν οι γαλλικές Αρχές για την υπόθεση Χαράλαμπου Τσουρή όπως διαβεβαιώνει σε επιστολή του την σύζυγό του γαλλικής καταγωγής Ηλιάνα ο προϊστάμενος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Χριστόφ Λεμουάν.

ΣΣ Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” δεν παραλήφθηκε σήμερα στο ΚΥΠΕ.

 

ΚΥΠΕ