Ο νέος επικεφαλής της ΓΓΑΕ, Μ. Κόκκινος, μιλά στο «Νέο Κόσμο» για τα οράματά του

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ

Πηγή: neoskosmos.com

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού αναβαθμίζεται για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες του ελληνισμού της διασποράς.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη στο «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας, ο νέος γενικός διευθυντής της, Μιχάλης Κόκκινος, ο οποίος τόνισε ότι θα δίνει λόγο μόνο στον υπουργό Εξωτερικών, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κόκκινος γνωστοποίησε την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας για την άμεση εξυπηρέτηση των αποδήμων στις δοσοληψίες τους με το Ελληνικό Δημόσιο και ανέλυσε τα οράματά του για το ρόλο του ελληνισμού της διασποράς, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα επισκεφθεί «απ’ άκρη σ’ άκρη την Αυστραλία» για να αφουγκραστεί από πρώτο χέρι τα αιτήματά της ομογένειας.

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γιατί η ανάληψη της ευθύνης του επικεφαλής μίας κρατικής υπηρεσίας όπως η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που έχει ορίζοντες δράσεων κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, είναι εξαιρετικά τιμητική» είπε και πρόσθεσε:

«Να σου εμπιστεύεται ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της χώρας την ευθύνη να ασχοληθείς ως επικεφαλής της ΓΓΑΕ με την Ελλάδα που ζει και προκόβει στο εξωτερικό και η οποία σχεδόν αριθμεί μίαν ακόμη Ελλάδα, δεν είναι και μικρό πράγμα. Κατά συνέπεια αισθάνομαι μεγάλη την ευθύνη και θέλω να κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθώ με επιτυχία, γιατί τα λόγια έχουν τελειώσει και η πατρίδα έχει ανάγκη από έργα».

Αναφορικά με τους άμεσους στόχους που έχει θέσει ο κ. Κόκκινος είπε:

«Η πολιτική μας λογική εδράζεται στη βαθιά μας πεποίθηση περί της ανάγκης επαναπροσανατολισμού της κοινωνίας προς μία κατεύθυνση περισσότερο ανθρωποκεντρική κι αυτό όχι μόνον γιατί ο άνθρωπος αποτελεί το κέντρο του δικού μας πολιτισμού, του Ελληνικού, αλλά διότι φαίνεται πλέον καθαρά πως το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί παγκόσμια, είναι στρεβλό και απάνθρωπο, αφού τοποθετεί το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο.

Δεν μας ενδιαφέρει πλέον ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος, αλλά να θεωρείται μία βιώσιμη οικονομική μονάδα. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης σχεδόν καταστροφή της ραχοκοκαλιάς των κοινωνιών, δηλαδή της μεσαίας τάξης, η φτωχοποίηση σχεδόν του συνόλου των κοινωνιών και εν τέλει η επερχόμενη εκτράχυνση των κοινωνικών σχέσεων. Θα οδηγηθούμε σε συνθήκες ζούγκλας. Στην κατάσταση δηλαδή, από την οποία έβγαλε τον άνθρωπο προ χιλιάδων ετών, ο ελληνικός πολιτισμός. Εδώ είναι και η πρόκληση.

Θέλουμε να προτείνουμε μέσω του μοντέλου που πιστεύουμε για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση, ένα μοντέλο κοινωνίας ανθρώπων με στάση ζωής Ελληνικού ύφους» είπε ο κ. Κόκκινος και συνέχισε:

«Το δικό μου όραμα λοιπόν είναι να μπορέσουμε να περάσουμε την πολιτική σκέψη μας μέσω της ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Μόνον η ομογένεια μπορεί να το κάνει αυτό, διότι κατά την γνώμη μου μόνον οι Έλληνες που βιώνουν την καθημερινότητά τους με στάση ζωής Ελληνική, μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στις κοινωνίες όπου ζουν, την αξία της κοινωνίας Ελληνικού ύφους. Να δείξουμε παντού ότι είναι εφικτό να ζήσουμε σε έναν κόσμο, που για κέντρο να έχει τον άνθρωπο κι όχι τον αριθμό του τραπεζικού του προφίλ.

Ο κύριος στόχος για μένα θα είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής εξωστρέφειας της ΓΓΑΕ, η δια ζώσης επαφή με όλους τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έτσι ώστε να ακούσουμε πραγματικά τις ανάγκες τους και τους προβληματισμούς τους και η κατά το δυνατόν εμπλοκή του Απόδημου Ελληνισμού στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, θα αποτελέσει και την τρανή απόδειξη πως κοινωνίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορούν να επιβιώσουν πολύ καλύτερα. Αυτές τις ιδέες θα θέλαμε να μεταλαμπαδεύσει σε όλο τον κόσμο η ομογένεια με τον δικό της μοναδικό τρόπο».

Αναφερόμενος στη Γενική Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού ο κ. Κόκκινος είπε ότι είναι προφανές ότι θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να βοηθηθεί ο απόδημος πατριώτης στην επίλυση των μικρών πρακτικών ζητημάτων που τον απασχολούν, πρακτικών θεμάτων που για τον ίδιο είναι θέματα τεράστιας σημασίας και που συνήθως αναφέρονται στη σχέση του με το Ελληνικό κράτος, την εφορία, την στρατολογία ή οτιδήποτε άλλο.

Σημείωσε δε ότι η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, όντας το επιτελικό όργανο εφαρμογής της πολιτικής της Ελληνικής Πολιτείας για τους Έλληνες της Διασποράς, στοχεύει μεταξύ άλλων και στην παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης προς τους Απόδημους γύρω από μια ευρεία γκάμα θεμάτων (ενδεικτικά: επενδύσεις, φορολογικά, συντάξεις, στρατολογικά, γραφειοκρατικά ζητήματα, κ.α.) που τους απασχολούν και τα οποία άπτονται της επαφής τους με το Ελληνικό Κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, αποφασίσθηκε (η ενεργοποίηση μιας πιλοτικής υπηρεσίας η οποία, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τα Κ.Ε.Π., αλλά και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα αποτελέσει τον σύνδεσμο με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες όταν συντρέχουν θέματα συναρμοδιότητας, συνδράμοντας τους Απόδημους στην εξεύρεση λύσεων επί των θεμάτων τους.

Ειδικότερα, η συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπό ανάπτυξη δικού του συστήματος στα ανά τον κόσμο Προξενεία μας, ώστε η υπηρεσία να είναι προσβάσιμη και διαθέσιμη διεθνώς και στους τόπους διαμονής των Αποδήμων μας, σύμφωνα με τον πρόγραμμα που το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επεξεργαστεί.

«Πιστεύω ακόμα» συνέχισε ο κ. Κόκκινος, σε στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας και σε στοχευμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που να συνδιοργανώνουμε με την ομογένεια.

Θα ήθελα πλέον να μην μιλούμε εμείς, αλλά να μιλά η ομογένεια και εμείς να ακούμε προσεκτικά. Θέλω να ακούσω τι θέλουν να μας πούνε. Δεν πιστεύω ότι πρέπει εμείς να λέμε στην ομογένεια τι είναι σωστό να κάνει. Πρέπει όμως να βρούμε ένα μοντέλο συνεργασίας που να δίνει έκφραση και στις δύο πλευρές με τελικό στόχο κάποια στιγμή η δράση μας να είναι σχεδόν κοινή.

Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη της διαρκούς επικοινωνίας μαζί τους για να τους ακούσουμε, στην εφαρμογή ενός μοντέλου εκπαίδευσης για την Ελληνική γλώσσα σε συνεργασία με τα Ελληνικά πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας, σε στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και γνωριμίας με τον Ελληνικό πολιτισμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις για προγράμματα εθελοντισμού και σε στοχευμένες πολιτιστικές δράσεις χαμηλού κόστους σε όλο τον κόσμο».