Τσίπρας προς Μέρκελ: Επιτάχυνση διαδικασιών για εφαρμογή της συμφωνίας

Βρυξέλλες

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου κάλεσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκειας της ωριαίας συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Όπως μετέδωσε το Reuters, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα». Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.Πριν από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητούσε από την Ανγκελα Μέρκελ την επίσπευση των διαδικασιών που θα φέρουν μια λύση ώς το τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από την επόμενη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητούσε δέσμευση από την πλευρά του Βερολίνου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τη στιγμή που η Αθήνα έχει τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.

Η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πάντως, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κερδίσει μια «πολιτική απόφαση» που θα επιφέρει τον «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση έχει μεν παρουσιάσει σημεία πρόοδου, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω συγκλίσεις σε θέματα που «σκοντάφτουν» πάνω στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Το στίγμα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε. Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Η πλευρά των εταίρων, ωστόσο, πέρα από την επωδό ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ότι δεν αναμένεται λύση στο αυριανό Eurogroup, αλλά μια αποτίμηση της κατάστασης και της πρόοδου των διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν στον έλληνα ομόλογό τους, που βρίσκεται από χθες στη Ρίγα της Λετονίας, ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο την λήψη αποφάσεων στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η 11η Μαΐου έχει τεθεί από τους εταίρους ως το επόμενο χρονικό ορόσημο για μια συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ