Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 24 Απριλίου 2015

 

Η αναμέτρηση Έρογλου-Ακκιντζί στα κατεχόμενα και τα «προεκλογικά» χτυπήματα κάτω από τη μέση, οι εξελίξεις στο θέμα της δίωξης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών, είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με ξένους ηγέτες, οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, οι κίνδυνοι από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου της Τουρκίας και οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100χρονα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«`Ναι` της ΟΕΛΜΕΚ στο νέο σύστημα διορισμών» είναι ο τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει στο κύριο της θέμα ότι ιστορική απόφαση για τους εκπαιδευτικούς πήρε χθες η Οργάνωση, αφού αποδέχθηκε το νέο σύστημα διορισμών που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνες και διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο. Επίσης, γράφει ότι διαστρεβλώνουν δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στα κατεχόμενα.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Βολές Οδυσσέα κατά παρεμβάσεων στο θέμα Ρίκκου», γράφει ότι σοβαρότατες αιχμές για προσπάθειες παρεμπόδισης της «επιβεβλημένης εκδίκασης της υπόθεσης» κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου άφησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώ επαίνεσε τις ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Αλλού, γράφει για την αντίδραση του Ρ. Ερωτοκρίτου στο διορισμό του ιδιώτη δικηγόρου Ηλία Στεφάνου ως κατήγορου, με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να ζητά από τον Αρχηγό Αστυνομίας προστασία των καταθέσεών του. Επίσης γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται εντός της ημέρας με Πούτιν και Ολάντ στην Αρμενία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα της Γενοκτονίας.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Αναζητούνται στηρίγματα» και γράφει ότι η Λευκωσία κινείται προς τις Βρυξέλλες και σε ισχυρούς παίκτες του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος είχε χθες στις Βρυξέλλες σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Αλλού γράφει ότι ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου ξεκίνησε τη μελέτη των μαρτυριών προκειμένου να ετοιμάσει το κατηγορητήριο εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Επίσης γράφει ότι η πρόταση Shell για εξαγορά της BG καθυστερεί το αέριο από το «Αφροδίτη».

«Κροκοδείλια τα δάκρυά τους για μετανάστες» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία αναφέρει ότι το μήνυμα εκδήλωσης της ΠΕΟ στη Λευκωσία ήταν «Φτάνει πια οι ανθρώπινες ζωές να μετρούνται με χρήμα. Φτάνει τόση υποκρισία και τόσα κροκοδείλια δάκρυα για ζωές που χάνονται λόγω απάνθρωπων πολιτικών αποφάσεων», την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωνε τον κακό εαυτό της. Ακόμη, γράφει ότι η Κυβέρνηση μοίρασε κάθε θέση εργασίας σε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης. Επίσης, αναφέρεται στην παράταση του δικαιώματος ένστασης μέχρι τέλος του έτους για τις αξίες ακινήτων, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει ότι «Πλησιάζει η αναμέτρηση Έρογλου-Ακκιντζί» και σημειώνει ότι η «προεκλογική» καμπάνια στα κατεχόμενα γίνεται ολοένα και πιο βρώμικη, με το επιτελείο του Έρογλου να καταφεύγει σε αρνητικές τακτικές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Δήμαρχοι της Λευκωσία συζητούν την ενοποίηση της συλλογής απορριμμάτων. Ακόμη, γράφει ότι η υποβολή εντύπων φορολογικών δηλώσεων λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Νέα Αίμα στην Κεντρική Επιτροπή» γράφει ότι στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, που θα γίνει μεταξύ 4-7 Ιουνίου, θα προωθηθεί νέο αίμα στελεχών, σε ποσοστό 20-25%. Επίσης αναφέρεται στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και στην άρνηση της Τουρκίας να την αναγνωρίσει. Ακόμη γράφει για σημαντικά βήματα στη διαχείριση αποβλήτων και παραθέτει συνέντευξη του ΓΔ της Green Dot Κυριάκου Παρπούνα.

«Τρόμος από πιθανή εκλογή Ακκιντζί» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας «Γνώμης» που γράφει ότι κάποιοι ετοιμάζονται και πάλι να φορέσουν φουστανέλες ώστε να εμφανιστούν ξανά ως δήθεν σωτήρες των Ε/κ, διατηρώντας τον διαχωρισμό. Επίσης αναφέρεται στο ζεύγος Τ/κ που σύρεται στα δικαστήρια του ψευδοκράτους γιατί ύψωσε την κυπριακή σημαία. Σε άλλο θέμα γράφει για ρεζίλι με τα πολιτικά παιχνίδια του Ρ. Ερωτοκρίτου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο «Τότε είπαμε όχι, Τώρα;» γράφει ότι σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια οι Έλληνες της Κύπρου αντιστάθηκαν σθεναρά και προχώρησαν σε μια – χωρίς υπερβολή – επανάσταση κατά ντόπιων και ξένων που επιθυμούσαν κλείσιμο του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν. Εξάλλου, αναφέρεται στις «εκλογές» στα κατεχόμενα και γράφει ότι ο Ακκιντζί δεν σβήνει τη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Κάνει λόγο επίσης για τον κίνδυνο εκκένωσης της Κύπρου από πιθανό ατύχημα στο Ακκιουγιου.

«Μάχη δύο κόσμων» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly” αναφερόμενη στην αναμέτρηση της Κυριακής στα κατεχόμενα μεταξύ του Μουσταφά Ακκιντζί που υποστηρίζει τη λύση και του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Έρογλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Noble θα προχωρήσει με την εξόρυξη φυσικού αερίου. Επίσης γράφει ότι οι καταναλωτές πιέζουν για να παραμείνουν τα ωράρια των καταστημάτων τα απογεύματα και την Κυριακή.

 

ΚΥΠΕ